Gastenboek - Lotgenoten chronische sinusitis

  Welkom. Login
ik wil lid worden!
Gastenboek
Geef je mening over deze community of laat een berichtje achter voor andere bezoekers.   


Bagheera 2 augustus 2007, 20:31 uur  
Hoi Allemaal,
We zijn weer terug in het koude nederland van 3 weken lekker vakantie in warm zuid frankrijk. Het is aardig gegaan, toen het kuurtje aan begon te slaan had ik weinig last meer. Beetje hoofdpijn maar verder niet. Vanaf het moment dat we terug zijn is het jammergenoeg weer mis, blijkbaar is de koude wind hier (aan de kust) toch erg nadelig voor me. Misschien toch maar verhuizen naar zuid frankrijk dan ;o) Volgende week moet ik weer naar Utrecht, dan zullen we verder gaan kijken, maar zo gaat het niet lukken ben ik bang.
Priscilla, da's ook toevallig zeg! Ik was dan vast nummer 4 inderdaad haha. Hoe het mij precies vergaan is sinds de operatie in maart kan je in de berichtjes wel terug lezen. Het is over het algemeen wel stukken beter dan voor de ingreep maar ik ben er dus nog niet helemaal. Buwalda heeft goede hoop dat het wel gaat lukken uiteidelijk, een kwestie van een lange adem zei hij. Nouja, ik hoop maar dat hij gelijk krijgt. Loop jij ook bij de longarts in het AZU? Welke dan? Ik bij vd Graaf . Hij denkt dat de pseudomanas in m'n longen eigenlijk uit mijn neus komt. Nu vernevel ik dus Tobi in de rhinoflow, doe jij dat ook? Of heb je geen PA? Ik vind het een beetje onzinnig gehannes eerlijkgezegd dus ik zal het de volgende controle maar weer eens ter sprake brengen. Sinds ik dit doe is de PA ook niet meer uit het sputum verdwenen wat eerder wel vrij snel na het starten met Tobi het geval was. Maar dat valt eigenlijk allemaal buiten dit forum natuurlijk. Ik moest wel lachen om jouw verhaal over die korstjes, dat heeft hij ook letterlijk tegen mij gezegd. Bij mij heeft hij ze er 2 weken later toch maar uitgehaald haha, een fluitje van een cent trouwens want het is allemaal makkelijk bereikbaar nu. Gebruik je nu nog antibiotica? Misschien vind je het wat om privť te mailen, je kunt me dan bereiken via bagheera@corvuscorone.nl. Ik merk toch dat de behandeling van m'n bijholteklachten nooit helemaal los staan van de overige CF-problemen, misschien herken jij dat ook wel? Het is in elk geval wel toevallig dat onze verhalen zo overeen komen. Jij hebt dan alleen de 'mazzel' dat je Buwalda op je 20e tegen het lijf gelopen bent, ik ben inmiddels 35 en heb nu 10 bijholteoperaties achter de rug. Nouja, hopelijk blijft het daar dan nu ook bij.
Ik weet niet meer wie het er precies over had, maar die periodes met verhoging die heb ik ook. Ik ben er ook helemaal voor door de molen gehaald maar een echte diagnose is er nooit uitgekomen. Nu ik dit hier van jullie ook zo lees zal het dus toch de chronische ontstekingsreactie wel zijn. Het valt bij mij alleen niet altijd samen met een verergering van m'n bijholteklachten. Tja, wie weet heeft de afweer het dan wel even druk maar redt ie het wel precies allemaal ofzo... Tja, als je alles eens wist...
Vanessa, ik ben blij voor je dat je nu toch weer een behandeling gevonden hebt. En natuurlijk hoop ik dat dit nu eindelijk aan gaat slaan voor je. Sterkte ermee. En ook voor alle anderen natuurlijk.
Zo nu en dan komt er een berichtje voorbij van iemand die wat teleurgesteld is in de reacties. Het is niet zo dat ik alleen op bepaalde mensen reageer, ik probeer alleen te reageren als ik ook iets zinnigs (nouja...) te melden heb ...vandaar soms even geen reactie dus... sorry daarvoor.
groetjes, Bagheera

Vanessa 2 augustus 2007, 15:49 uur  
Hoi Priscilla,

Bedankt voor je reactie! Ik heb geen CF.
Na mijn caldwell luc operatie heb ik ongeveer twee weken geen gevoel gehad in m'n bovenlip. Na bijna een half jaar heb ik pas weer wat gevoel terug gekregen in m'n boven gebit.
Nu na 10 maanden heb ik het totale gevoel nog steeds niet terug. Ben dus huiverig voor een denker operatie omdat ik enig zins bang ben dat het gevoel dan helemaal uit blijft.
Het spoelen vind ik mede vervelend dat je het overal mee naartoe moet nemen en je soms in gelegenheden ben waar dat niet echt makkelijk te doen is.
Zeker omdat mijn herstel na iedere operatie niet helemaal optimaal is verlopen.
Heb jij arbeidsintensief werk als ik vragen mag? Wanneer denk je weer aan het werk te kunnen? (misschien brutale vragen, mocht je hier niet op willen ingaan snap ik dat).
Ik ben heel erg blij voor je, dat de pijn te hendelen is.
Mijn KNO arts vertelde me over die onderhoudsoperatie, dus ik ben benieuwd wat jouw arts zegt als je weer naar hem toe gaat.

Wil je me op de hoogte houden? Vind het fijn jou verhaal te lezen mocht de denker operatie weer in opspraak komen hou ik je verhaal in m'n achterhoofd.

Groeten, Vanessa

Priscilla 1 augustus 2007, 21:37 uur  
Hallo Vanessa,

Fijn dat je zo snel hebt gereageerd. Ik kijk goed op de operatie terug, ik vond het eigenlijk hetzelfde als de twee keren dat de poliepen werden verwijderd. Er zaten toen ook tampons in m'n neus en de pijn in het ziekenhuis viel erg mee. Maar toen ik thuis kwam (dat was op dezelfde dag als dat de tampons eruit zijn gehaald) kwam de pijn pas. Ik vind de pijn te vergelijken met een heftige holteontsteking en het is met pieken en dalen. Toen ik net uit het ziekenhuis was, was m'n gehemelte en tandvlees de ene keer gevoelloos en de andere keer leek het of het in de fik stond. Dit lijkt zo erger dan het is, het is gewoon een raar gevoel. Maar het bot in mijn gezicht is nu gevoelig en volgens de arts zal dat ook nog wel even blijven. Maar ik ben altijd gewend dat ik snel weer opgeknapt ben, helaas is dat dit keer anders. Maar de arts zei dat het een lange tijd nodig heeft. Het levenslang spoelen zie ik nog niet als een probleem, ik maak de vloeistof warmer en ga dan pas spoelen en dan valt het reuze mee, vind ik tenminste. Ik moet rustig aan doen, maar dat kan ook niet anders met de pijn. Nu lijkt het echt een drama zoals ik het hier beschrijf maar het is wat ik net al beschreef als een heftige holte ontsteking. Het is niet fijn maar dat wist ik van tevoren. Daarom heb ik de operatie ook in de vakantie laten doen zodat ik helemaal niets moet en hoef en dus goed kan herstellen. Mij is trouwens niet bekend dat er om de tien jaar een onderhoudsoperatie plaats moet vinden. Ik zal het over twee weken vragen aan mijn arts. Maar ik heb het niet gezien en ik zie het nog steeds niet als een grote en ingrijpende operatie, zoals ik het ervaren heb. Ik hoop dat je er iets mee kunt. Maar heb jij ook CF?

Groetjes,
Priscilla

Vanessa 1 augustus 2007, 18:45 uur  
Hallo,,,,,

Priscilla, ik heb ongeveer een jaar geleden besloten nog even te wachtten met de denker operatie en inmiddels heb ik wl de calwell luc operatie ondergaan (een variant van den denker operatie). Ik vond de denker nog wat te ingrijpend, mede door de onderhoudsoperatie iedere tien jaar zeg maar en het levenlang blijven spoelen.
Nu spoel ik ook al heeeeeel lang en ik kan er maar niet aan wennen.

Fijn dat je operatie goed is verlopen en de arts ook tevreden is. Ik hoop dat de korsten uit zichzelf los laten, wel fijn dat je weer snel terug moet.
Hoe kijk je op de operatie terug? en je herstel? Neem aan dat je niet mag bukken en tillen toch? Ik hoor graag je ervaring want een denker operatie voor mij is nog niet uitgesloten aangezien het hier nog niet geweldig gaat.

Bagheera, leuke vakantie gehad? Is het goed met je gegaan?
Karin, hoe is het met jou?

Hoop dat het verder met iedereen goed gaat. Ik merk echt dat het met het warmere weer en benauwde lucht ik toch meer last heb helaas.
Vandaag twee injecties bij de apotheek besteld die ik van de immunoloog moet krijgen, over ongeveer 8 weken kunnen ze zeggen of deze injecties verbetering hebben gegeven aan de afweerstoffen die ik te weinig heb. Ik ben benieuwd. Schrok me wel even te pletter bij de apotheek, de injecties worden niet vergoed.
Morgen weer naar het ziekenhuis dus even een verklaring van de arts regelen zodat ik ze toch vergoed kan krijgen.
Maar ja als het helpt heb ik het er ook wel weer voor over.

Fijne avond allemaal!!!!

Groetjes, Vanessa

Priscilla 31 juli 2007, 20:09 uur  
Hallo allemaal,

Ik ben op deze site terecht gekomen doordat ik op zoek was naar personen die ook de Denker operatie hebben ondergaan. Ik ben 20 jaar en ik heb CF. Ik heb al meer dan 3 jaar last van chronische holte ontsteking en ik heb 2 keer eerder een operatie gehad waarbij ze poliepen hebben weggehaald. Ik loop in het AZU bij dr. Buwalda en hij stelde voor om de denker operatie uit te voeren. Ik heb daarvoor gekozen en zo doende ben ik 3 weken geleden eraan geopereerd. Dr. Buwalda doet de operatie gelukkig via de neus (offiŽle operatie is via de mond) en het is goed verlopen. Alleen ik heb weinig geduld en de pijn is er nog steeds. Ik ben vandaag voor het eerst naar het ziekenhuis geweest na de operatie en volgens de arts zag het er goed uit (ik spoel dan ook ongeveer 6 - 8 keer per dag met de nasaline spuit). Er zaten nog wel korsten maar hij verwacht dat ik die met spoelen eruit krijg. Over 2 weken moet ik weer terugkomen en als de korsten er nog zitten, dan gaat hij ze verwijderen. Ik ben blij dat hij deze operatie heeft voorgesteld zonder dat ik al veel operaties heb gehad, want als ik op dit forum lees hoeveel gedoe en operaties die niet helpen mensen hebben gehad, dan ben ik echt blij. Maar ik ben nu benieuwd naar andere ervaringen met de Denker-operatie. Dr. Buwalda zei dat ik de 5e was waarbij hij deze operatie heeft uitgevoerd. Nu las ik dat Bagheera ook deze operatie heeft ondergaan bij dr. Buwalda. Dus ik zou graag andere verhalen willen horen. Ik hoop op reacties.

Loes 30 juli 2007, 13:15 uur  
Beste Tineke,

Ik wilde je allereerst even geruststellen over de sinusoperatie. Ik heb deze 7 weken geleden ondergaan. Zag het ook eigenlijk helemaal niet zitten dat geopereer. Maar.... behalve wat ongemak (mag niet bukken, komt troep uit je neus en uiterst vreemd gevoel dat je tampons in je neus hebt) valt het reuze mee. Eerste 24-uur is even erg ongemakkelijk, maar zodra je tampons eruit zijn ben je snel weer op de been hoor. Geen pijn gehad.

Of het effect heeft.. daar ben ik zelf nog niet helemaal over uit.

Daarom heb ik een vraag voor overige bezoekers. Ik heb een septumcorrectie en een bijholteoperatie gehad nu..... na 5 maanden sukkelen met koorts en dichte holtes. Maar onsteking blijft terugkeren. Ben dus beetje teleurgesteld over het resultaat. Spoel zout tot ik een ons weeg maar koorts die ik al 6 maanden had blijft sluimeren, rond 38.1. Zijn er meer mensen die dat ervaren? Ik vraag dit, omdat ik een ex chemopatient ben (normaliter heel gezond) en me ergens ook afvraag of dit een rol speelt. Ze hebben me inmiddels al door de hele medische molen gehaald van internist tot longarts tot cardioloog maar behalve die stomme hoofdholtes mankeer ik verder niks. Maar ik voel me nog steeds zo slap als een konijn met een zware kop.

Nancy 29 juli 2007, 14:59 uur  
Ik ben vorig jaar in het ziekenhuis terecht gekomen met een ernstige longontsteking. Na allerlei onderzoeken bleek dat mijn bijholten vol met etter zaten. Ben 24 juli geopereerd en hoop dat nu eindelijk de verkoudheden minder worden. Heb vorig jaar 8 maanden gehoest en heb nu Pulmicorte gekregen van de longarts. Dit helpt goed tegen de kriebel van het slijm in de keel. Eigenlijk hoest ik al mijn hele leven. Is er iemand die ook een FESS operatie heeft gehad en hoe lang bleef de pijn in je hoofd?

Petra- 26 juli 2007, 23:32 uur  
Door vakantie's en zo ook een tijdje niet geweest. Niet bijgelezen maar wel vandaag bij een vervangende KNO arts geweest. Weer foute boel en toch maar weer AB en Celestone. 15 augustus opnieuw scan maken en gesprek over wat nu?!

joske1976 26 juli 2007, 13:13 uur  
Hallo allemaal,
Vanwege vakantie van de kinderen, zit ik niet zo vaak achter de computer maar nu dan toch even een berichtje van mij. Ik ben afgelopen dinsdag weer bij de KNO arts geweest en er is besloten om toch voor een 6e operatie te gaan en dan wel een draf 3 zoals dat in medische termen heet. Hierbij maken ze van de twee kleine voorhoofdsholtes, 1 grote waarbij ze het neustussenschot ook zullen doorboren. Best wel heftige ingreep maar de opname duur zal net zo kort zijn als bij de vorige operaties : een dag na de operatie mag ik weer naar huis mits er geen nabloedingen etc. zijn. Ondanks dat ik er echt wel tegenop zie ( wie gaat er wel voor z'n lol onder narcose! ) weet ik dat dit voor mij DE oplossing is aangezien ik op dit moment met 6 paracetamol de dag door moet komen. Ik heb zoveel pijn!
Ik ben onder behandeling bij Prof. Dr. Fokkens in het AMC en ik kan mensen die nu toch hun twijfels hebben over hun eigen specialist of ziekenhuis, deze arts echt aanraden. Ik heb al van meerdere mensen gehoord dat zij ( ja het is een vrouw ) toch wel DE specialist is op vooral dit soort moeilijkere ziektebeelden.
Ik wil iedereen heel veel kracht, sterkte en doorzettingsvermogen wensen.
Hartelijke groet,
Joske

Renata 25 juli 2007, 13:34 uur  
Hey isa, Ja het klopt ik heb ook chronische pansinusitus, en ik hoest mij ook te pletter. Ik ben reeds geopperreerd, maar helaas is het positieve effect slecht enkele weken voelbaar geweest. Aan mijn longen blijkt niet veel mis, maar ik heb er in het verleden ook al veel long en keelinfecties van gehad. Ze slijmen en bacteriŽn zakken stilletjes af naar de luchtpijp en daarna naar de longen. Het enige advies dat ik je kan geven is toch regelmatig je longen laten beluisteren, want die bacteriŽn die afzakken kunnen flink wat veroorzaken als je weerstand niet sterk genoeg is.
Hou je goed en weet dat je niet alleen bent.
Als je zin hebt kunnen wij via deze site wat regelmatiger praten...
Groetjes aan iedereen...

jaap 24 juli 2007, 21:22 uur  
@Steef
De operatie die je gaat ondergaan of reeds ondergaan hebt kan tot een hele verbetering leiden. Echter goed onderhoud met medicijnen na de operatie is erg belangrijk.
Ik heb de operatie ondergaan in 1980 en toen wist men kennelijk nog niet dat je medicijnen moest blijven gebruiken. Dus na 7 jaar was het weer raak en na nog eens 7 jaar weer. Een voordeel van de eerste operatie was dat ik van bijna continue hoofdpijn af was.
Vorig jaar was ik weer bij de KNO maar die vond het niet verstandig om weer te gaan opereren. Sindsdien gebruik ik Flixonase druppels een maal per dag. KNO schrijft 2 maal per dag voor maar dan krijg ik veel bloedneuzen. Nu voel ik mij reeds een jaar uitstekend.

Fatih 21 juli 2007, 23:38 uur  
Anne bedankt voor je reactie..!
Voel me een stuk beter nu.

Isa 21 juli 2007, 23:32 uur  
Bij mij is anderhalve week geleden pansinusitus geconstateerd. Alle holtes zaten vol met vocht en etter. Ik neem nu reeds anderhalve week antibiotica en spoel mijn neus dagelijks 3 maal. Ik ben wel beter maar mijn neus is nog steeds niet helemaal open.
Hier komt mijn vraag. Het is normaal dat je wegens het dalende slijm ook veel hoest. Nu hebben ze op de foto's van mijn longen witte strepen gezien en een grote druk zoals bij duikerslongen wat kan wijzen op obstructief longlijden. Ik ben al sinds half januari ziek met tussenpauzen van 1 week max. Ik heb ook longontsteking. De witte strepen (littekens) op m'n longen kunnen ook gewoon zijn door het harde hoesten. De hoest die ik had en die nu nog niet volledig weg is, was echter zo hevig, het waren hoestbuien waarin ik bijna stikte, m'n luchtpij^p verkrampte helemaal. Ik lag 's nachts te piepen. Ik had het gevoel alsof er water in m'n longen aan het borrelen was. Ik kon ook tegen de kleinste prikkel niet.
In m'n bloed is geen enkele allergie te vinden. Wel hebben ze gemerkt dat ik nog een resttiter heb van mycoplasma. Maar dit wel van eerder.
De hoest die wegens sinusitus komt, is die zo hevig en veroorzaakt sinusitus chronische bronchitis en longinfecties? Of ben ik beter toch nog verder te gaan naar een longarts. Tot nu toe ging ik bij de HA.
Groetjes, Isa.

Ronald 21 juli 2007, 06:55 uur  
Deze link brent je naar de inhoudsopgave van het uitgebreide artikel over sinusitis.

http://www.jcaai.org/pp/sinus_toc.asp

groetjes, Ronald

Ronald 21 juli 2007, 06:44 uur  
Hallo,
Ik lees regelmatig mee met het forum en ik heb heel veel bewondering voor het doorzettingsvermogen van de vele schrijv(st)ers. Een stuk herkenning in de zoektocht naar beterschap.
Recent ben ik op een artikel gestuit dat mijn zoektocht en hoop op beterschap weer op een nieuw pad heeft gebracht. Ik denk dat het voor een ieder de moeite waard is om te lezen.
(copieer onderstaande link in je webbrowser)
http://www.jcaai.org/pp/sinus_l.asp

Voor mij persoonlijk was bij het lezen van dit artikel de rol van bacterieen en schimmels (en de behandeling er van) een echte "eye opener". Ik ga toch weer naar een specialist op zoek die hier voor open staat en bereidt is om ook andere antibiotica dan klacid uit te schijven.

Weet iemand uit eigen ervaring een specialist die zich sterk orienteert op de behandeling van de infectie met antibiotica ipv direct te gaan voor de inkomsten genererende operatie alternatieven ?)

Heb je stank in de neus zoals ik regelmatig in dit foum heb gelezen dan is dit zeker een bacteriele infectie ! Maar ook als je geen stank in je neus hebt is de grootste kans dat de oorzaak een bacterie of schimmel de klachten veroorzaakt.

Lotgenoten, er is hoop !

anne 20 juli 2007, 20:27 uur  
Hallo Fatih,

Ik heb in juni ook een caldwell-luc ingreep gehad, ik ben anderhalve week in ziekteverlof geweest, daarna kon ik weer gaan werken

groetjes aan iedereen

anne

Fatih.. 19 juli 2007, 21:30 uur  
Beste mensen,

Ik heb een beetje gelezen wat jullie allemaal ingevoerd hebben. Heb een aantal vragen en als er iemand is die mij hierover kan informeren zou me goed doen.
Wordt per 24 augustus geopereerd. Caldwell Luc. Heb hiervoor een operatie gehad en hebben ze mijn holtes verbreed zodat het er makkelijk uit kan lopen. Niet geholpen.
Ik word in een normale ziekenhuis geopereerd. Is het verstandig geopereerd te worden in de UMC bijvoorbeeld..?Ik vraag me af of het verstandig is om de operatie te doen.
Want ben best bang eerlijk gezegd. Ik vraag me af hoelang het zal duren dat ik weer lekker kan werken. Nou weer is niet het goede woordje. Want werk sinds 2 jaar erg slecht inverband mijn hoofdpijn.

Ik hoop dat jullie me kunnen informeren.

THNX... Groeten Fatih.

Peter 19 juli 2007, 14:13 uur  
http://www.lingzhi.nl/neusaandoening.htm
ZIe mijn verslag van 29 mei 2006.

Allemaal veel sterkte

karin 18 juli 2007, 22:08 uur  
Hoi Claudia

Jazeker hoor....prednisolon geeft deze bijwerkingen .....en rhinocort behoordt tot bijnierschorshormonen, ook wel corticosteroÔd genoemd en dat veroorzaakt dat je aankomt....dat wil niet zeggen bij iedereen...maar mensen die er vatbaar voor zijn....gebeurt het idd bij....ik zal overleggen met je arts.....

Marc..ook ik herken jou probleem....ik zelf heb al maanden zelfs naar de operatie last van tintelingen...ik ben al bij de tandarts geweest dacht mss komt het van de tandvlees...maar dat hoort volgens mijn kno ook bij de chronische sinusitis zelfs als ik over mijn tandvlees heen poest voel ik het nog....

Groetjes karin

claudia 18 juli 2007, 20:43 uur  
omdat ik helaas nog steeds last heb van oude troep in holtes en toch nog iets ontstekingen moet ik van de kno arts nu rhinocort gebruiken, en dan die je op moet snuiven, (turbohaler). Sorry trouwens dat ik zo laat reageer, was allang geweest.
Nu ben ik hiermee 1,5 week bezig, krijg wel wat meer lucht, maar ben in die tijd bijna 2 kilo aangekomen!!!!
Kan dit een bijwerking zijn van de prednison (rhinocort)

groetjes Claudia

Marc 18 juli 2007, 13:23 uur  
Hallo Allemaal,

De vermoeidheid waarover hier gesproken wordt, komt mij ook heel bekend voor. Ik moet ook minimaal 9 uur slapen, anders kom ik de dag niet goed door. Daarnaast heb ik de neusspray afgezworen en ben ik helemaal overgestapt op spoelen op een "nasenspulset", de Duitse versie van de Rhino Horn. En het geeft mij een heel verfrissend gevoel.
De kaakholtes krijg ik er grotendeels wel door slijmvrij. Voorheen had ik in deze holtes ook vaak tintelingen als ik er op tikte. Nu heb ik die tintelingen nog wel op het gebied voor de oren tot aan de kin. Hier komt het zout natuurlijk niet. Zijn er meer mensen die last hebben van die ontstekingstintelingen op deze plaatsen.
Daarnaast ben ik er wel achter dat ik totaal geen koude dranken of ijs tot me moet nemen. Afgelopen weekend weer eens geprobeerd met het hete zomerweer, maar ik had meteen last van alle holtes.

Heel veel sterkte iedereen!!!

Groetjes,

Marc

karin 14 juli 2007, 16:32 uur  
Hoi Vanessa...

Ik zelf heb davitamon vitamine B complex..mss heb je er iets aan...

Fijn weekend

groetjes karin

Vanessa 14 juli 2007, 13:53 uur  
Hoi Stef,

Fijn dat je de datum weet dat je geopereerd wordt!
Geniet van je vakantie!

Ik ben er vanaf morgen ook even een weekje in Nederland ertussen uit.
En hoop dan een beetje bij te kunnen tanken.
Karin ik heb de vitamines nog niet kunnen halen, maar ik ga ze zeker kopen!

Fijn weekend allemaal!

Groetjes, Vanessa

karin 14 juli 2007, 11:27 uur  
Hoi Stef...

Prettige vakantie...geniet er maar lekker van....en suc6 10 augustus...Ben benieuwd

groetjes karin

Stef 14 juli 2007, 10:47 uur  
Dag allemaal,
Bedankt voor jullie reacties... Ik word op 10 augustus geopereerd en ga vandaag voor een korte tijd op vakantie. De arts zegt dat bij warm weer je minder last hebt. groetjes stef.

vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | 111 | 112 | 113 | 114 | 115 | 116 | 117 | 118 | 119 | 120 | 121 | 122 | 123 | 124 | 125 | 126 | 127 | 128 | 129 | 130 | 131 | 132 | 133 | 134 | 135 | 136 | 137 | 138 | 139 | 140 | 141 | 142 | 143 | 144 | 145 | 146 | 147 | 148 | 149 | 150 | 151 | 152 | 153 | 154 | volgende

Leden Bezoekers
36 311542


Startpagina
Gastenboek
LedenlijstAlleen toegankelijk voor leden