ANIMAL WORLD('Animal World, weet meer!')

Communities

ZeelandNet

ANIMAL WORLD('Animal World, weet meer!')

Welkom in de wereld van de natuur!

902.340 bezoekers 68 leden Log in

Panter, nevel


De Nevelpanter

De nevelpanter dankt zijn naam aan zijn prachtige, op wolken lijkende vlekken op de vacht. Deze soort is de 'kleinste van de grote katten'. Hij heeft in verhouding erg lange hoektanden. De nevelpanter klimt erg goed en gaat veel in bomen op jacht. Hij vangt echter ook bodembewonende dieren.

nevelpanter

Leefgebied

De nevelpanter houd zich schuil in de bossen van Zuidost-Azië. Het is de enige soort van het geslacht Neofelis.

Voedsel

De Nevelpanter maakt op de grond een vrij lompe indruk door zijn korte poten. Hij is dan ook niet voor niks dat je ze voornamelijk in bomen aantreft. Ze zijn op de Margay na de lenigste kat ter wereld. Met hun sterke kaken en hoektanden kunnen met gemak apen en vogels doden. Het is ook niet onwaarschijnlijk dat ze op grotere dieren jagen die ze vauit een boom bespringen. Als ze in bewoond gebied komen zijn geiten en schapen niet veilig.

Voortplanting

Jonge nevelpanters worden geboren in een holle boom. Een vrouwtje kan per worp ongeveer 5 jongen krijgen. De jongen blijven 8 tot 10 maanden bij hun moeder.

Paspoort

Naam: Nevelpanter

Wetenschappelijke naam: Neofelis nebulosa

Lengte: 75 - 105 cm, staart 75 - 95 cm

Gewicht: 16 - 23 kg

Voedsel: apen, eekhoorns, vogels, stekelvarkens, zwijntjes, herten

Verpreiding: Zuidoost-Azië, Borneo, Sumatra

Status: kwetsbaar

 

Bron: www.wnf.nl

Omhoog