ANIMAL WORLD('Animal World, weet meer!')

Communities

ZeelandNet

ANIMAL WORLD('Animal World, weet meer!')

Welkom in de wereld van de natuur!

875.463 bezoekers 67 leden Log in

Miereneter, reuze


De Reuzenmiereneter

De reuzenmiereneter heeft korte oorschelpen, kleine ogen en een grijs-bruine vacht die uit korte, stevige haren bestaat. De kop is lichter van kleur dan de achterzijde. Een brede zwarte band, met een witte streep begrensd, begint op de borst, en loopt over de schouder naar zijn middel. Deze streept geeft een camoeflage-effect. Hij leeft uitsluitend van mieren en termieten, waarvan hij de nesten met zijn sterke, scherpe klauwen openbreekt. Om hun scherpe klauwen niet door het lopen te laten slijten, lopen ze op hun polsen, met de scherpe klauwen naar binnen gevouwen. De reuzenmiereneter kan zijn tong 60 centimeter uitsteken. De tong is bedekt met weerhaakje en kleverig speeksel waardoor hij de mieren of termieten in een razend tempo (soms 150 keer per minuut) worden oplikt. Miereneters hebben geen tanden, maar kauwen hun prooi met harde delen in hun maag.

reuzenmiereneter

Leefgebied

De miereneter komt voor in Midden-Amerika en het noordelijk deel van Zuid_Amerika. In Duitsland is een fossiel van de miereneter Euromandua uit het Eoceen gevonden, het dier heeft vroeger dus en groter leefgebied gehad. In Midden- en Zuid Amerika komt de miereneter voor in laag gelegen, moerassige savannes, langs rivieroevers, en in vochtige bossen. Hij leeft bovengronds en graaft zich niet in holen in.

Voedsel

De miereneter leeft van mieren en termieten. Hij gebruikt zijn scherpe klauwen om de mierennesten of holen open te scheuren, waarna hij z'n snuit naar binnen steekt. Met zijn 60 cm lange tong slurpt hij dan de mieren op. Door het kleverige speeksel blijven de dieren hier gemakkelijk op kleven. Hij steekt zijn tong zo'n 150 keer per minuut naar buiten, en eet daarmee tot 30.000 mieren per dag. Miereneters hebben geen tanden. Wel zijn de speekselklieren goed ontwikkeld. Ze kauwen hun prooi met harde delen van hun gehemelte. De taak van het gebit is overgenomen door wrijfplaten in een gedeelte van de maag.

Voortplanting

De reuzenmiereneter krijgt per worp één jong. De moeder draagt dit in het lange haar op de rug. De draagtijd bedraagt 190 dagen.

De reuzenmiereneter wordt tot 25 jaar oud. Zijn natuurlijke vijanden zijn de jaquar en poema. Ze kunnen zich tegen deze dieren met hun scherpe klauwen verdedigen.

Paspoort

Naam: Reuzenmiereneter

Wetenschappelijke naam: Myrmecophaga tridactyla

Leeftijd: tot 26 jaar

Lengte: 1 - 2 m

Gewicht: 22 - 39 kg

Voedsel: mieren, termieten

Verspreiding: Zuid- en Midden-Amerika

 

Bron: www.wnf.nl

Omhoog