ANIMAL WORLD('Animal World, weet meer!')

Communities

ZeelandNet

ANIMAL WORLD('Animal World, weet meer!')

Welkom in de wereld van de natuur!

906.229 bezoekers 68 leden Log in

Aap: Gibbon


De Gibbon

Gibbons horen bij de mensapen, maar lijken minder op mensen dan de grote mensenapen zoals de chimpansee. Ze hebben geen staart en in verhouding erg lange armen waaraan ze spectaculair door de bomen kunnen slingeren. Ook hun gezang is indrukwekkend. Bij sommige gibbonsoorten zien de mannetjes er anders uit dan de vrouwtjes. Dit is ook bij de witwanggibbons zo. Volwassen mannetjes hebben een pikzwarte vacht; alleen hun bakkebaarden zijn wit. De volwassen vrouwtjes zijn crèmekleurig met een zwart gezicht en een zwarte 'pet' op hun hoofd.

gibbons

Leefgebied

Gibbons leven in zuidoost Azië. Dat gibbons zo verbazingwekkend goede slingeraars zijn, komt ze goed van pas: ze leven in de boomtoppen van het regenwoud.

Voedsel

De meeste gibbonsoorten eten vooral vruchten, maar ook bloesems en bladeren. Vogeleieren en insecten vinden ze om te smullen. De siamang, de grootste gibbonsoort, voedt zich hoofdzakelijk met bladeren. Zo kunnen in streken waar siamangs leven ook nog andere soorten gibbons voorkomen. Ze hebben toch maar weinig last van elkaar, want de één eet vooral vruchten en de ander bladeren.

Voortplanting

Over het algemeen zijn apen echte groepsdieren. De gibbons vormen hier echter een uitzondering op. Ze leven in paartjes: een volwassen man met een volwassen vrouw. Samen met hun jongen trekken ze door hun territorium. Je zult nooit meer dan vijf gibbons op een plek tegenkomen. Dat is dan een echt gibbon-gezin van pa, ma en drie kinderen van verschillende leeftijden. Om de 2,5 jaar wordt er één jong geboren. Na ruim zes jaar worden de jonge dieren volwassen. Dan worden ze door moeder of vader uit de familie gezet. Tijd dus om een eigen partner en een eigen plek in het bos te zoeken.

Paspoort

Naam: Gibbon

Wetenschappelijke naam: Hylobatidae

Leeftijd: maximaal 30 jaar

Gewicht: tussen 5 en 6 kg

Voedsel: vooral vruchten

Verspreiding: regenwouden Zuidoost-Azië (incl. Indonesië)

Aantal soorten: 15

 

Bron: www.wnf.nl

Omhoog