ANIMAL WORLD('Animal World, weet meer!')

Communities

ZeelandNet

ANIMAL WORLD('Animal World, weet meer!')

Welkom in de wereld van de natuur!

902.340 bezoekers 68 leden Log in

Olifant, indische


De Indische Olifant

Na de Afrikaanse olifant is de Indische het grootste landdier. De Indische olifant heeft kleinere oren dan de Afrikaanse en een bolle rug. Bovendien hebben bij de Indische olifant de vrouwtjes geen slagtanden. Hoewel de vrouwtjes ('koeien') dus niet om hun ivoor worden bejaagd, worden ze wel gevangen om te temmen. In gevangenschap planten ze zich zelden voort.

Een kudde olifanten bestaat uit een oude olifantenkoe, die de leiding heeft, meerdere vrouwtjes en hun jongen en een ouder mannetje. In de nabijheid van de kudde leven nog meer olifantenstieren.

Aziatische

Leefgebied

De Indische olifant komt voor in Zuid en Zuidoost Azië.

Voedsel

De Indische olifant is een planteneter en verwerkt zo'n 75 tot 150 kilogram voedsel en 80-160 liter water. De Indische olifant is daar dan ook voor het grootste deel van de dag mee bezig. Op de grassteppes en in de bossen voedt hij zich met gras, bladeren en andere plantendelen.

Voortplanting

De olifanten scheiden tijdens de paartijd een sterk ruikende vloeistof af uit klieren die zich aan de zijkant van het lichaam voorkomen. Gedurende deze tijd zijn de dieren onberekenbaar en aggressief. Na een draagtijd van 21 maanden komt er een jong ter wereld. Het jong wordt meer dan twee jaar gezoogd en blijft ook daarna nog lang bij de moeder.

Bedreiging

Vooral door het verdwijnen van de bossen zijn Aziatische olifanten uit een groot deel van hun oorspronkelijke leefgebied verdwenen. Naar schatting zijn er in het wild nog tussen de 35.000 en 50.000 over. We beschermen de Indische olifant door zijn leefgebied te beschermen en stroperij en handel in ivoor te bestrijden.

Paspoort

Naam: Indische olifant

Wetenschappelijke naam: Elephas maximus

Leeftijd: 60 jaar

Voedsel: bladeren, schors, fruit, gras

Lengte: 5,50 - 6,40 m; schouderhoogte: 2,50 - 3 m (max. 3,50 m)

Gewicht: 2000 - 5000 kg

Verspreiding: Zuid en Zuidoost Azië

Status: bedreigd

 

Bron: www.wnf.nl

Omhoog