ANIMAL WORLD('Animal World, weet meer!')

Communities

ZeelandNet

ANIMAL WORLD('Animal World, weet meer!')

Welkom in de wereld van de natuur!

900.114 bezoekers 68 leden Log in

Pinguïn, macaroni


De macaronipinguïn

De macaronipinguïn is mischien wel de meest bekende kuifpinguïn. Ze lijken erg veel op de rotspinguïn, maar ze zijn veel groter en zwaarder en hebben een kortere kuif. Het zijn ook goede klimmers, maar dat mag ook wel, want anders zouden ze nooit bij hun nest kunnen komen die ze bouwen in de rotsen.

macaronipinguïn

Leefgebied

De macaronipinguïn is mischien wel de meest voorkomende pinguïn op aarde en heeft ongeveer een populatie van 12 miljoen paren! Ze komen voor op de naburige eilanden van Antarctica.

Voortplanting

De macaronipinguïn blijft 4 of 5 wintermaanden op zee en keren halverwege september en oktober terug naar hun kolonie. De mannetjes keren als eerste terug en bezetten de nest plekken. Meestal het zelfde nest dat ze vorig jaar ook gebruikten. ook de vrouwtjes gaan naar hun oude nest terug en paren ook meestal met hun vorige partner, maar als hun vorige partner nog niet geariveerd is paart ze met de buren of een jongepinguïn die voor het eerst gaat paren. Ze beginnen meestal in november te broeden. Ieder vrouwtje legt 2 eieren. Waar van de eerste meestal verdwijnt. Het over gebleven ei wordt in 35 dagen door beide ouders uitgebroed. Als het ei is uitgekomen wordt het kuiken door beide ouders gevoedt. Het kuiken is in 9 tot 10 weken volgroeit.

Voedsel

De macaronipinguïn eet vrijwel uitsluitend schaaldieren die vlak onder de waterspiegel leven. Ook eten ze kleine vissen en pijlinktvissen. Bij het vangen van voedsel leggen ze afstanden van meer dan 30 km af en kunnen zo 600 gr  in hun krop mee nemen.

Hoe komt de macaronipinguïn aan zijn naam?

De reizigers die voor het eerst een macaronipinguïn zagen moesten denken aan de rijke heren die hoeden droegen met lange veren. Ze noemden die mensen ook wel macaroni's. Waarschijnlijk omdat deze mode uit Italië kwam.

Paspoort

Naam: Macaronipinguïn

Familie: Speniscidae

Wetenschappelijke naam: Eudyptes Chrysolophus

Kleur: zwarte kop wangen, keel en rug, witte voorkant, oranje gele kuif die boven de ogen doorloopt

Lengte: 60 cm

Lengte vinnen: 20 cm

Gewicht: 4,6 tot 6,9 kg

Broedgebied: randgebieden gematigde-koude en Antarctische eilanden

 

Foto's: www.wnf.nl en http://members.lycos.nl/angelokonijn/photoalbum2.html

Omhoog