Zeeuwse Mosselen

Communities

ZeelandNet

Zeeuwse Mosselen

Welkom op "Zeeuwse mosselen" de site over mosselen

47.765 bezoekers 1 lid Log in

Mosselen eten


Mosselen schoonmaken:

Mosselen die u vers in de winkel koopt zijn zandvrij en ontdaan van hun byssusdraden (baard). De mosselen hoeven slechts goed gespoeld te worden om uitwendig schoon te zijn. Verwijder de kapotte mosselen. De mosselen die openstaan moeten extra nagelopen worden. Openstaande mosselen hoeven niet per definitie weggegooid te worden. Houd de open mosselen met de bolle kant even onder de koude waterstraal, tik even tegen de schelp. Sluit de mossel zich, dan is hij nog vers en geschikt voor consumptie. De mosselen die open blijven, moet u weggooien

Mosselen bewaren:

Bewaar verse mosselen in de groentela van uw koelkast. Leg ze op een treefje (een omgekeerd diep bord kan ook), zodat ze niet in hun eigen vocht komen te liggen. Koop de mosselen bij voorkeur op de dag van bereiding. hoe verser, hoe lekkerder. Tip: organiseert u een mosselmaaltijd voor meerdere personen, bestel dan de mosselen ruim van te voren. LET OP: Bewaar de mosselen nooit in een bak met water. De mossel is immers een schelpdier dat in zout water leeft, in zoet water houdt hij het niet lang uit

Voedingswaarde per 100 gram:

Kcal                    87
Kilojoules          363  
Eiwit                   10 g
Vet                      4,3 g
Koolhydraten        2 mg
Fosfor              250 mg
Ijzer                  6,9 mg
Magnesium          23 mg
Natrium             300 mg
Kalium               300 mg
Calcium             100 mg
Water                 85 g
Vitamines :
Vitamine A          0,05 mg
Vitamine B1        0,15 mg
Vitamine B2        0,17 mg
Vitamine B6        0,05 mg
Vitamine C              2 mg
Vitamine E            1,1 mg

Mosselen zijn rijk aan hoogwaardige voedingsstoffen, zoals mineralen, vitaminen A,B,C,E en vooral eiwitten. Verder bevatten ze nauwelijks vet. Dit vet is overigens rijk aan meervoudig onverzadigde vetzuren, die cholesterolverlagend werken. Op zich bevatten mosselen zelf ook cholesterol. 300 gram mosselen leidt niet tot een verhoging van het cholesterolgehalte in het menselijk bloed

Mosselen koken:

 Voor 4 personen heeft u nodig:

4 kilo mosselen (reken namelijk ongeveer 1 kilo per persoon) 2 uien 2 laulierblaadjes 2 in ringen gesneden preien peper uit de molen 1 in plakken gesneden wortel een paar takjes selderie een scheut droge witte wijn (Muscadet), bier of water

Het meest gegeten mosselgerecht ziet er als volgt uit. in één pan worden de mosselen samen met groenten gekookt. Neem hiervoor een zo dun mogelijke pan en gebruik de grootste hittebron van uw kooktoestel. Gebruik een grote pan en vul deze tot de helft. Leg de groentes onderin de pan en als het kokende vocht opkomt even de deksel oplichten (dat kan wel 3 keer nodig zijn). Als alle mosselschelpen openstaan, zijn de mosselen klaar. Dit duurt ongeveer 10 minuten. Eventueel dichtgebleven mosselschelpen verwijderen en de maaltijd is gereed.

Nog mosselen over?

Mosselen zijn heel voedzaam, zodat het vaak voorkomt dat 'de ogen groter zijn dan de maag'. Kortom, u houdt over. Weggooien is zonde. Dus kunt u ze beter (gekookt) bewaren in de koelkast en binnen enkele dagen verwerken in een voorgerecht, borrelhapje, heerlijk even bakken voor op de boterham etc etc..

Kijk verder bij recepten , voor nog meer lekkere ideetjes ..........

 

Uit eten:

Er zijn natuurlijk heel veel restaurants waar je heerlijk mosselen kunt eten, zeker in de dorpen Bruinisse en Yerseke. Maar ook Philippine staat bekent als een plaats waar je heerlijk kunt eten, zeker onze Zuiderburen de Belgen weten dat plaatsje goed te vinden. Kijk eens op hun site voor meer informatie:

http://www.mosselstad.nl/?grp=home

Wie Philippine zegt, zegt mosselen. Een dorp met 2200 inwoners, maar wel met zo'n 800 restaurant-stoelen, verdeeld over acht restaurants. Vijf van de acht patrons zijn familie van elkaar. Ze hebben dezelfde grootvader: Arie Wiskerke.Een mosselvisser, die hier in 1949 een mosselrestaurant begon.

De acht restaurants zijn niet gelijk aan elkaar. Zij variëren van een eerlijke keuken tot een culinaire belevenis met talrijke specialiteiten buiten de mossel-gerechten om. Maar allemaal hebben ze de mosselen "op Philippiense wijze" op de kaart staan. Gekookte mosselen met kruiden, groente en witte wijn.

 

Omhoog