De Franse Maginotlinie

Communities

ZeelandNet

De Franse Maginotlinie

Welkom op de community De Franse Maginotlinie

3.400 bezoekers 3 leden Log in

Introductie de Maginotlinie

 Dit is de Munitie-ingang van Ouvrage Fermont. Tegenwoordig ingang voor de bezoekers. Twee hefkoepels in het museum

De Maginotlinie...

Op 11 november 1918 wordt de Eerste Wereldoorlog beëindigd met een wapenstilstand. Het vredesverdrag wordt eerst zeven maanden later, op 28 juni 1919, getekend.

De landsgrenzen tussen Frankrijk en Duitsland van 1872-1919. Klik op de kleine afbeelding.Elzas-Lotharingen, dat van 1872 tot 1918 bij Duitsland hoorde (het zgn. Reichsland) kwam weer binnen de Franse landsgrenzen te liggen. Een nieuwe grens impliceerde ook een nieuwe verdediging van de grens. Na vele commissies, rapporten en discussie werd rond 1927/1928 besloten om een permanente grensverdediging te bouwen langs de Duitse en ook de Italiaanse grens. Deze linie moest Frankrijk beschermen tegen een verrassingsaanval van Duitsland of Italië.

De toenmalige minister van oorlog, André Maginot, verdedigde een wet die de bouw van de nieuwe verdedigingslinie mogelijk maakte. Toen Maginot in 1932 overleed, sprak men al spoedig over de Maginotlinie. Gesterkt door pers en propaganda ontstond in Frankrijk en ook daarbuiten de mythe van een onoverwinnelijke verdedigingslinie. Men sprak van "La Muraille de France".

In mei 1940 werd deze gedachtengang wreed verstoord. De Franse passieve verdediging was niet bestand tegen de Duitse offensieve Blitzkrieg. Maar de Duitse doorbraak bij Sedan aan de Maas op 12 en 13 mei 1940 deed een nieuwe mythe ontstaan: "De Maginotlinie had tot niets gediend, want de Duitsers waren eenvoudig om deze linie heen getrokken".

De werkelijkheid is wat gecompliceerder. Een korte indruk van één van de ouvrages(forten) van de Maginotlinie.

ZeelandNet Foto's

De community eigenaar heeft op dit moment geen foto’s online staan.

Omhoog