ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Communities

ZeelandNet

ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Deze site is verhuisd naar www.hetdierenrijk.nl

1.336.856 bezoekers 209 leden Log in

apen: ringstaartmaki`s


 

Alles Over Dieren is verhuisd naar een nieuwe site met het adres www.HetDierenRijk.nl

 

De informatie op deze pagina wordt niet meer geüpdate, de informatie op de nieuwe site daarentegen wordt dat wel en is uitgebreider. Daarnaast is het voorzien van schitterend beeldmateriaal en een overzichtelijkere lay-out. Ik raad u daarom aan om deze pagina op te zoeken op de nieuwe site.

 

 

 

 

 

Ringstaartmaki`s

Ringstaartmaki`s lijken niet op apen als gorillas en zijn minder intelligent. Ze worden dan ook tot de halfapen gerekend, de groep apen die zich minder ontwikkeld hebben. Typisch voor deze soort zijn de strepen op de staart waaraan ze hun naam te danken hebben. Hun kop is net als de staart zwart, grijs en wit. De neus en de ringen rond de ogen zijn zwart, bovenop de kop is het haar grijs. De rug is eveneens grijs, maar dan met een bruine tint.

Net als de meeste andere halfapen komen ringstaartmaki's alleen op het eiland Madagaskar voor. Dit eiland werd nooit door de 'echte' apen bereikt en zo hadden de halfapen geen last van concurrentie door hun slimmere neefjes. Er zijn enkele soorten halfapen die buiten Madagaskar leven. Deze zijn allemaal 's nachts actief. Dat is hún manier om concurrentie van de echte apen te ontlopen!

De natuurlijke vijanden van ringstaartmaki's zijn roofvogels, slangen en de fossa. De fossa is het grootste roofdier op Madagaskar ter grootte van een flinke kat. Omdat op Madagaskar geen andere roofdieren van enig formaat voorkomen, hebben halfapen daar al die tijd kunnen overleven, ook al heeft hun ontwikkeling bijna stilgestaan.

Ringstaartmaki's leven in het regenwoud, in de bomen én op de grond. Van alle halfapensoorten van Madagaskar komen zij het meest op de grond. Ringstaartmaki's komen echter niet alleen in bossen maar ook in de drogere gebieden zoals savannen voor.

Ze eten overwegend vruchten. Maar ook tegen bladeren, bloemen, boomschors en kruiden zeggen ze geen nee. Heel af en toe staan ook insecten op het menu.

Net als de meeste andere apen leven ringstaartmaki's in groepen. Zo'n groep bestaat uit vijf tot wel dertig dieren. De moeders, dochters, tantes en nichten blijven altijd bij elkaar. De mannetjes verhuizen regelmatig, éénmaal per jaar of vaker, naar een andere groep. Ze zijn niet zo belangrijk en blijven ook altijd een beetje aan de rand van de groep rondhangen. De vrouwtjes zijn de baas en verdedigen het territorium.

Slechts een keer per jaar zijn de vrouwtjes vruchtbaar. Dan breekt er voor de mannetjes een drukke tijd aan. Ze moeten de vrouwtjes veroveren. Elk mannetje probeert indruk te maken op een vrouwtje, in de hoop dat zij met hem wil paren. Andere mannetjes heeft hij daar niet bij nodig, dus de mannen-ruzies laaien hoog op. Alleen de sterkste mannen paren daardoor met de vrouwtjes.

Na een draagtijd van ongeveer vier maanden wordt er meestal een tweeling geboren. Een drieling, of één alleen komt ook wel voor. De eerste twee weken draagt de moeder de
jongen dwars over de buik mee. De kop ligt dan tegen haar ene zij, de staart tegen haar andere. Daarna kruipen de jongen op haar rug. Al na enkele dagen mogen ze ook wel eens met een tante mee. De jongen groeien snel. Na ongeveer twee jaar zijn ze volwassen.