ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Communities

ZeelandNet

ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Deze site is verhuisd naar www.hetdierenrijk.nl

1.338.252 bezoekers 209 leden Log in

afrikaanse wilde hond


Alles Over Dieren is verhuisd naar een nieuwe site met het adres www.HetDierenRijk.nl

 

De informatie op deze pagina wordt niet meer geüpdate, de informatie op de nieuwe site daarentegen wordt dat wel en is uitgebreider. Ook is deze site voorzien van mooier beeldmateriaal en een overzichtelijkere lay-out. Ik raad u daarom aan om deze pagina op te zoeken op de nieuwe site.

 

 

 

 

 

 

 

de Afrikaanse wilde hond

 

Afrikaanse wilde honden zijn echte roofdieren.  Het zijn, zoals de naam ook al zegt, verre familieleden van de huishond. Het ene ras hond lijkt meer op ze dan de andere, maar over het algemeen hebben onze honden kleinere oren. De Afrikaanse wilde hond heeft aan iedere poot vier tenen en onze hond vijf.


De wetenschappelijke naam van de Afrikaanse wilde hond is Lycaon pictus. Dit is Latijns voor 'geschilderde wolf'. Wetenschappers hebben de soort deze naam gegeven omdat hij familie van de wolf is en omdat ieder dier een ander vlekkenpatroon heeft in de kleuren zwart, wit en geel. Zoals je mensen kunt herkennen aan het gezicht, kun je deze honden herkennen aan hun vlekkenpatroon.

Bij de geboorte zijn de puppies nog zwart-wit. Na vijf weken worden sommige zwarte haren geel. Als ze 14 weken oud zijn hebben ze dezelfde kleuren als de volwassen exemplaren. Hoewel de vacht van ieder dier andere vlekken vertoont, Hebben ze bepaalde kenmerken gemeen. Zo hebben ze allemaal een witte staartpunt, een zwarte steep op het voorhoofd en een zwarte snuit. De mannetjes zijn even groot als de vrouwtjes. Ze zijn ongeveer 75 cm hoog en wegen tussen de 18 en 35 kilo. In de vrije natuur worden ze niet meer dan tien jaar oud.

Zo`n vijftig jaar geleden kwam de Afrikaanse wilde hond nog talrijk voor in heel Afrika, behalve in de woestijn en het regenwoud. Nu leven ze nog maar in een paar landen en in kleine, verspreide groepjes. Het meest komen ze voor in Zimbabwe, Tanzania, Botswana en Zuid-Afrika. Hoeveel Afrikaanse wilde honden er nog zijn, weet we niet precies. Ze wonen namelijk op uitgestrekte savannen waar ze moeilijk te tellen zijn. Men denkt dat er in totaal nog maar 3000 Afrikaanse wilde honden in Afrika leven.

Er sterven veel Afrikaanse wilde honden aan ziekten die door huishonden worden overgebracht, zoals honds-dolheid. Met de toename van het aantal mensen groeit ook het aantal huishonden. Als er één wilde hond ziek is, besmet hij snel zijn hele groep door het snuitlikken. Daarnaast komen er meer wegen in Afrika en steeds vaker worden wilde honden doodgereden. En sommige boeren zijn bang dat de wilde honden hun vee aanvallen. Daarom schieten ze wilde honden dood of graven ze puppies uit hun hol en doden deze.

Afrikaanse wilde honden leven in groepen die we roedels noemen van zeven tot vijftien dieren. Om elkaar te begroeten likken ze aan elkaars snuit. Dit doen ze vooral 's ochtends als ze wakker worden en voordat ze gaan jagen. Je kunt dit vergelijken met het handschudden bij mensen. Het sterkste vrouwtje is de leidster van de groep en zij krijgt de jongen. Na een draagtijd van negen weken worden de jongen in een hol onder de grond geboren.

De eerste drie weken drinken de jongen alleen melk en past de moeder op. Daarna beginnen ze vlees te eten dat de volwassen honden uitbraken. Als de moeder weer met de groep gaat jagen, passen andere honden op de jongen. Ook zij bedelen bij de jagers en een deel van het net gegeten vlees wordt voor hen uitgebraakt. Zodra de jongen oud genoeg zijn, gaan ze mee op jacht.

Doordat ze tijdens de jacht zo goed samenwerken, zijn het succesvolle jagers. Ze kunnen dan ook prooien vangen die groter, sterker en sneller zijn dan zijzelf. Bovenaan op de menukaart staan impala`s, duikers en koedoes. Soms vangen ze zelfs wel eens een zebra of een gnoe. De leidster van de roedel zoekt de prooi uit. Ze rennen er dan met z'n allen achteraan. Afrikaanse wilde honden kunnen een snelheid van 60 kilometer per uur bereiken die ze soms wel 5 kilometer volhouden! Om de beurt lopen ze op kop. Als een dier de anderen niet kan bijhouden wacht de groep op hem. Zodra ze de prooi ingehaald hebben, trekken ze hem tegen de grond en doden hem gezamenlijk. Wilde honden eten geen aas en pakken zelden prooien van andere dieren af zoals hyena`s dat doen.

Ze jagen meestal `s morgen of laat in de middag als het niet zo warm is. Op het heetst van de dag liggen ze in de schaduw te rusten. Als de maan voldoende schijnt, jagen wilde honden ook wel eens 's nachts. Vaak proberen leeuwen of hyena's hun prooi te stelen. Het is dus belangrijk dat de wilde honden snel eten. Een volwassen impala hebben ze in tien minuten helemaal op! Er wordt onderling zelden om eten gevochten.

 

Omhoog