ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Communities

ZeelandNet

ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Deze site is verhuisd naar www.hetdierenrijk.nl

1.337.863 bezoekers 209 leden Log in

havik


 

Alles Over Dieren is verhuisd naar een nieuwe site met het adres www.HetDierenRijk.nl

 

De informatie op deze pagina wordt niet meer geüpdate, de informatie op de nieuwe site daarentegen wordt dat wel en is uitgebreider. Daarnaast is het voorzien van schitterend beeldmateriaal en een overzichtelijkere lay-out. Ik raad u daarom aan om deze pagina op te zoeken op de nieuwe site.

 

 

 

 

 

de Havik

Bij de havik is het verchil in grootte tussen het mannetje en vrouwtje opvallend, het vrouwtje is ongeveer zo groot als een buizerd terwijl het mannetje een derde kleiner is. Ook verschillen de geslachten van kleur, het mannetje is aan de bovenkant grijsbruin terwijl het vrouwtje daar leigrijs is (zie foto). 
Als de havik vliegt vallen zijn relatief korte vleugels en de lange staart. Hij heeft een snelle vleugelslag. Vaak wordt er na ongeveer 5 slagen even gezweefd. Over het algemeen vliegt hij niet zo hoog.

De havik geeft wat betreft de leefomgeving de voorkeur aan naaldbossen die niet al te dicht begroeid zijn. Ook in buitenwijken van steden waarin veel bomen staan komen ze soms voor.

De havik jaagt meestal in het bos, als hij in een open landschap jaagt vliegt hij vlak boven de grond. Op het menu staat van alles, hoenderachtigen, hazen, goudhanen, knaagdieren enz. Het grotere vrouwtje eet meer grotere zoogdieren en vogels, het mannetje daarin tegen eet bijna alleen maar vogels zoals duiven en lijsters. Ze gebruiken vaak een verassingsaanval, hierbij bereiken ze korte tijd zeer hoge snelheden.

In het begin van de broedtijd vliegt het paar hoog in de lucht en laat vervolgens een bliksemsnelle duikvlucht zien, gevolgd door een bijna loodrecht opstijgen met aangelegde vleugels.

De horst (het nest) bevindt zich in de kruin van hoge bomen aan de bosrand of bij open plekken. Elk paar beschikt over verscheidene horsten, waartussen het van jaar tot jaar wisselt. De broedtijd is tussen eind maart en eind april. de grootte van het nest varieert van 2 tot 5 eieren; er wordt 35-40 dagen gebroedt, de jongen blijven tot 40 dagen in het nest. het vrouwtje broedt, het mannetje brengt voedsel.

Omhoog