ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Communities

ZeelandNet

ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Deze site is verhuisd naar www.hetdierenrijk.nl

1.337.863 bezoekers 209 leden Log in

olifant (Afrikaanse)



Alles Over Dieren is verhuisd naar een nieuwe site met het adres www.HetDierenRijk.nl

 

De informatie op deze pagina wordt niet meer geüpdate, de informatie op de nieuwe site daarentegen wel en is uitgebreider. Daarnaast is de nieuwe website ook voorzien van schitterend beeldmateriaal en een overzichtelijkere lay-out. Ik raad u daarom aan om deze pagina op te zoeken op Het DierenRijk .nl

 

 

 

 

 

 

Afrikaanse olifant

 

De Afrikaanse olifant is op te delen in twee soorten, de savanne- en bosolifant. De Afrikaanse savanneolifant is het grootste landzoogdier. Beide soorten leven in Afrika, ten zuiden van de Sahara. De bosolifant vooral in bebosde gebieden en de savanneolifant op de savannen en in de woestijnen.

Ze voeden zich voornamelijk met bladeren, twijgjes, vruchten en wortels. Per dag eet de Afrikaanse olifant ongeveer 200 kilo. Hij pakt het voedsel met zijn slurf en brengt het naar zijn mond.

De mannetjes (bullen) kunnen een lichaamslengte van 6 tot 7,5 meter en een hoogte van ongeveer 4 meter bereiken. Hun gewicht kan oplopen tot boven de 7.500 kg. De vrouwtjes worden veel kleiner.

De oorschelpen en slagtanden van de Afrikaanse olifant zijn duidelijk groter dan die van de Aziatische olifant. De vrouwtjes die van beide soorten kleiner zijn dan de bullen hebben ook kleinere slachtanden.

Net als Aziatische olifanten leven ook Afrikaanse olifanten in kudden, deze bestaan voornamelijk uit vrouwtjes en jonge olifanten. De bullen of stieren vormen apparte groepen.

Na een succesvolle paring brengt de olifantenkoe na een draagtijd van 22 maanden een jong ter wereld op een van tevoren beklede schuilplaats. Daarbij wordt ze door andere olifantenkoeien geholpen.

Het jong wordt twee jaar gezoogd en blijft ook daarna nog enkele jaren bij de moeder. Een olifantenkoe krijgt slechts ongeveer één keer in de twee tot vier jaar een jong.

(Foto: kudde Afrikaanse savanneolifanten www.ushuaia.com)

Omhoog