ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Communities

ZeelandNet

ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Deze site is verhuisd naar www.hetdierenrijk.nl

1.338.252 bezoekers 209 leden Log in

apen: brulaap


 

Alles Over Dieren is verhuisd naar een nieuwe site met het adres www.HetDierenRijk.nl

 

De informatie op deze pagina wordt niet meer geüpdate, de informatie op de nieuwe site daarentegen wordt dat wel en is uitgebreider. Daarnaast is het voorzien van schitterend beeldmateriaal en een overzichtelijkere lay-out. Ik raad u daarom aan om deze pagina op te zoeken op de nieuwe site.

 

 

 

 

 

Brulapen

Brulapen, die tot de apen van de nieuwe wereld behoren, hebben als bijzonder kenmerk een verdikt strottenhoofd. Ze hebben een soort krop. Met behulp van de 6 strottenhoofdzakken stoten ze zeer harde schreeuwen uit. Door de onderkaak naar voren te schuiven zorgen ze ervoor dat het opgezwollen strottenhoofd niet in het gedrang komt. Door zijn baard lijkt de kop van deze aap zeer lang.

Bij de rode brulaap, die in het oosten van Zuid-Amerika voorkomt, is het strottenhoofd het sterkst ontwikkeld. De rode brulaap heeft een roodachtig-bruine vacht, de rug is goudgeel van kleur. Hij is ongeveer 180 cm. lang, de staart neemt daar 90 cm. van in beslag. Het uiteinde van de staart is onbehaard, de aap gebruikt het als ondersteuning bij het klimmen.

De rode brulaap heeft een eigen territorium waar hij samen met 6 tot 8 soortgenoten woont. Wanneer concurrenten zich in de buurt wagen weert hij deze af met een lang aanhoudend geschreeuw dat op ruim 3 kilometer afstand te horen is.

Rode brulapen leven in de bomen. Vanwege hun zware lichaamsbouw kunnen ze alleen gebruik maken van de dikkere takken. Door de bijzondere bouw van de hand kunnen de eerste twee vingers van de andere vingers wegdraaien. Hierdoor kunnen ze takken vastpakken. Door sit handigheidje kunnen ze echter geen voedsel vastpakken. Bij het van boom tot boom springen maken ze ook gebruik van de grijpstaart.

Op het menu van de rode brulaap staan bladeren en vruchten. Deze eten ze dus direct van de boom omdat ze het niet vast kunnen pakken. Overdag zoeken ze naar eten, `s nachts slapen ze in de bomen.

Niet afhankelijk van een vaste paringstijd werpen de vrouwtjes na een draagtijd van 20 weken één jong. Dit jong klampt zich eerst aan de moeder vast en wordt later op haar rug meegedragen. In totaal wordt een brulaapjong bijna twee jaar lang gezoogd.

(Foto: rode brulaap www.ushuaia.com)

Omhoog