ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Communities

ZeelandNet

ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Deze site is verhuisd naar www.hetdierenrijk.nl

1.337.863 bezoekers 209 leden Log in

pinguin soorten


 

 

Alles Over Dieren is verhuisd naar een nieuwe site met het adres www.HetDierenRijk.nl

 

De informatie op deze pagina wordt niet meer geüpdate, de informatie op de nieuwe site daarentegen wordt dat wel en is uitgebreider. Daarnaast is het voorzien van schitterend beeldmateriaal en een overzichtelijkere lay-out. Ik raad u daarom aan om deze pagina op te zoeken op Het DierenRijk .nl

 

 

 

 

 

 

 

Pinguin soorten

src=http://mediatheek.thinkquest.nl/~lla171/images/1pixel.gif

Er zijn zes geslachten met in totaal vijftien soorten.

Pinguïns komen alleen voor op het zuidelijk halfrond, namelijk in Antarctica, en op de eilanden tussen Zuid-Amerika, Afrika, Australië en Nieuw-Zeeland (en aan de kusten van deze gebieden). Een dier dat in tegenstelling tot de pinguïn niet op de zuidpool voorkomt, maar wel op de noordpool, is de ijsbeer.  src=http://mediatheek.thinkquest.nl/~lla171/images/1pixel.gif

De grootste twee pinguïnsoorten, de keizerspinguïn (Aptenodytes forsteri) die wel 120 centimeter lang kan worden, en de koningspinguïn (Aptenodytes patagonicus) die 100 centimeter lang kan worden, broeden rechtopstaand met het ei, bedekt door een huidplooi, rustend op de tenen van de poten (andere soorten broeden op een algemenere wijze: zittend op gewoonlijk twee eieren).

De broedtijd van de keizerspinguïn bedraagt 62 tot 64 dagen. Het wijfje legt in mei haar ei, juist als de lange poolnacht begint. Het mannetje begint dan onmiddellijk met broeden, terwijl het wijfje (dat dan zeven tot acht weken gevast heeft) naar open zee vertrekt.

De kolonie mannetjes vormt, dicht opeengedrongen, grote troepen om zoveel mogelijk warm te blijven:


src=http://mediatheek.thinkquest.nl/~lla171/images/1pixel.gif

Door het voortdurende vasten verliezen pinguïns ongeveer een derde van hun gewicht. Als het ei uitkomt, kan het mannetje het jong toch nog twee dagen voeren. Daarna keert het wijfje inmiddels dik en vet terug en neemt de verzorging van het jong over. Nu zoeken de mannetjes het open water op.

Naast de keizerspinguïn is de adéliepinguïn (Pygoscelis adeliae) die 75 cm lang kan worden, de enige in Antarctica voorkomende pinguïn.

Nauw verwant aan deze soort is de bekende zwartvoetpinguïn (S. demersus - 70 cm lang), uit de wateren rondom Zuid-Afrika, en de Magalhães-pinguïn (S. magellanicus - 62 cm lang), die thuishoort bij Chili, Vuurland en de Falklandeilanden.

Op deze laatstgenoemde en andere eilanden in Subantarctica leeft de rotsspringer of geelkuifpinguïn (Eudyptes crestatus), 63 cm lang. Verwant hiermee is de Schlegelpinguïn (E. schlegeli).

De kleinste soort is de dwergpinguïn (Eudyptula minor), 40 cm lang, een soort die zich bevindt en broedt aan de kusten van Australië en Nieuw-Zeeland.

 

Omhoog