KAARTENMAKERIJ CHRISTIEN EN BEP

Communities

ZeelandNet

KAARTENMAKERIJ CHRISTIEN EN BEP

355.484 bezoekers 471 leden Log in

002 DE HEERLIJKE RECEPTEN


LEKKERE RECEPTEN:

CLAFOUTIS (KERSENGEBAK)

Benodigdheden:
600 gram verse kersen,
30 gr. Boter en extra boter om de bakvorm in te vetten
4 eieren
100 gram bloem,
100 gram suiker
240 ml. Melk
1 zakje poedersuiker

Kersen ontpitten, bakvorm invetten en bestrooien met poedersuiker.
Plaats de kersen in de bakvorm.
Meng de eieren met de suiker, klop het geheel met een garde tot er een zacht en luchtig mengsel is ontstaan.Voeg al roerend beetje bij beetje de bloem toe om klontjes te voorkomen.

Giet vervolgens de melk en de gesmolten boter toe aan het mengsel. Goed mengen tot alle ingredienten zijn opgenomen.Schenk het beslag over de kersen totdat deze bijna volledig zijn ondergedompeld en plaats het 40-50 minuten in de oven op 180 graden.

===============================================================================


Heerlijke karamel snoepjes

INGREDIËNTEN::

1 blikje gecondenseerde volle melk met suiker.
150 gr suiker
50 gram honing
50 gram roomboter 2zakjes vanille suiker
poedersuiker om plakken te voorkomen.

BEREIDING::
Vet eerst een bakvorm in met wat zonnebloem olie
Daarna de boter laten smelten zonder dat het bruin word.
Doe de gecondenseerde melk, suiker en vanille suiker, honing en boter in een steelpan en breng het direct aan de kook en laat het dan15 minuten pruttelen op een lage warmte bron.
Blijf wel constant roerenanders brand het aan!!!
Laat na 15 minuten een druppel van de pasta op een bordje vallen, als je het eraf kan halen en het is gestold dan is het goed, laat het goed afkoelen, kijk uit dat je jezelf niet verbrand!
Als het koud genoeg is haal je het uit de vorm en snijd je er lange repen van en daarna de repen in blokjes snijden. Dit gaat het gemakkelijkst als je het mes warm maakt onder de warme kraan.
Strooi in een kom of schaal de afgekoelde toffees flink in met poedersuiker en schep ze om zodat ze niet aan elkaar blijven plekken, herhaal dit later nog een keer.
Ze zijn heerlijk en je maakt ze zo lekker door vooral goed te blijven roeren.

Veel succes dames en laat het weten of je toffees zijn gelukt, jammie, jammie!!!

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Romige kersentaartjes  Bereidingstijd: 20-30 minuten

Ingrediënten voor 4 personen:
1 pot kersen zonder pit (350 g)

1 pakje koksroom (200 ml)
40 g bloem
1 ei
40 g suiker
1 zakje vanillesuiker
poedersuiker om te bestrooien
4 ovenvaste schaaltjes inhoud 125 ml ingevet.

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200 °C.

Laat de kersen uitlekken en verdeel over de ovenschaaltjes.
Meng in een kom de room, de bloem, het ei, de suiker en de vanillesuiker en mix het tot een luchtig beslag.
Schenk het beslag over de kersen.
Bak het gebak in het midden van de oven in 20 min. gaar.
Strooi de poedersuiker eroverheen en serveer de kersentaartjes warm.

Eet smakelijk!
Christien
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Heerlijk 1 persoons cake-je uit de magnetron, in drie minuten klaar.

Nodig:

1 ei
3 eetlepels melk
3 eetlepels olie
2 eetlepels cacao
4 eetlepels bloem
4 eetlepels suiker
Even goed mixen is wel nodig, des te luchtiger is je cake. 
Doe het beslag in een soepkom of 2 kleine schaaltje en zet 3 minuten in de magnetron op 1000 watt
Is je magnetron minder 1000watt dan iets langere tijd maar niet veel anders word hij hard.
Als je met een satéprikker er in prikt moet dat er droog uit komen, dan is het cake-je gaar.
Zie hier het resultaat, heerlijk met slagroom of bij een kopje koffie of thee.

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Fazanten in een walnoot-honing korstje
Ingrediënten:

2 schoongemaakte fazanten
zout
250 gr uien
1 rood pepertje
100 gr walnoten
70 gr boter
50 gr honing
1 eiwit
2 laurierbladeren
350 gr wortelen
350 gr shii-take
1 bosje gehakte peterselie
5 gr geraspte gember
Versgemalen zwarte peper
Suiker
4 dl wildfond
3 eetlepels rode port

Bereiding:

Spoel de fazanten en dep ze droog, daarna wrijf je ze in met zout.
Bind de billen met keukengaren vast en leg ze, met de borst naar boven, in een braadslee.
Pel de uien en snipper ze fijn, snijd het pepertje in de lengte doormidden, verwijder de zaadjes en hak het vruchtvlees fijn.
Hak de walnoten fijn en vermeng ze met 20 gr gesmolten boter, de honing en de stukjes rode peper.
Klop het eiwit licht op, roer dit door het notenmengsel en strijk er de fazanten mee in.
Schik de uien en laurierbladeren om de fazanten en bak ze 45-50 minuten in een op 175 graden voorverwarmde oven.
Schrap intussen de wortelen en snijd ze in julienne en borstel de paddestoelen schoon en snijd ze in vieren.
Hak de peterselie grof en schil de gember en rasp het fijn.
Fruit daarna de wortelen en de paddestoelen 5 minuten voor het einde van de gaartijd in 20 gr hete boter aan
Blus met 2 eetlepels water en laat op zacht vuur 7 minuten garen.
Breng op smaak met peper, zout en suiker en roer er op het laatst de peterselie door en houd de groenten warm.
Neem de fazanten uit de oven, scheid borst, vleugeltjes en billen en houd ze warm.
Deglaceer de saus met wildfond en giet de saus in een pan.
Haal er de laurierbladeren uit en pureer de saus met een mixer, wrijf dan de saus door een zeef.
Laat de saus nog een keer opkoken en breng op smaak met de gember, port, peper, zout en suiker.
Roer er de rest van de ijskoude boter in vlokjes door om de saus wat dikker te maken.
Snijd de fazantenborsten in plakken en serveer die meteen met een billetje, de saus en de groenten
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Heerlijke vissalade 

Ingrediënten:

500 gram nieuwe aardappels
300 gram gerookte zalm
1 rode ui
bieslook
3 takjes dille
5 zoetzure augurken
3 eetlepels frietsaus
3 eetlepels zure room
zout, peper en citroensap

Bereidingswijze:

Schil de aardappels, snijd ze in parten en kook de aardappels in ongeveer 15 minuten gaar.
Laat de aardappes afkoelen en maak ze daarna fijn.
Pel en snipper de ui zeer fijn, was en hak de kruiden.
Snijd de augurken in blokjes.
Roer de frietsaus door de zure room en meng deze saus met de aardappel, ui, kruiden en de augurk.
Snijd de zalm in stukken en schep het door de aardappelsalade.
Breng verder op smaak met zout, peper en de citroensap.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Mascarpone advokaat: 

1 doosje mascarpone 250 gram
250 ml advokaat
90 mililiter amaretto
100 mililiter aardbeienconfituur
1 pakje cake
1 koffielepel cacaopoeder

Meng de mascarpone en de advokaat in een kom, goed samenroeren.
Plaats 1 snee cake van 1 cm in kleine ronde potjes.
Overgiet de cake met Amaretto zodat deze sappig wordt.
Wrijf 2 koffielepels aardbeienconfituur over de cake.
Overgiet met de mengeling van mascarpone en advokaat.
Laat rusten in koelkast gedurende 1 uur.
Voor het opdienen bestuif met cacaopoeder.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Aardbeien- yoghurt-ijs.

Ingrediënten:
Voor 4 personen
500 g aardbeien
sap van 1 sinaasappel
300 ml yoghurt
200 ml slagroom
100 g witte basterdsuiker

Bereidingswijze:
Maak de aardbeien schoon en pureer ze.
Voeg citroensap, suiker en yoghurt toe.

Klop de slagroom bijna stijf en schep deze voorzichtig door het aardbeienmengsel.
Doe alles over in een plastic doos of schaal en plaats deze in de diepvries.
Na een half uur goed doorscheppen en na een uur weer.
Het ijs is klaar na 3 uur in de diepvries.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Aardbeien met zoete kaneelroom

Ingrediënten:
500 gram aardbeien
¼ liter slagroom of créme frâiche
2 eetlepels suiker
1 theelepel kaneelpoeder
snufje vers gemalen peper
4 kaneelbiscuits

Bereidingswijze:
Verwijder de kroontjes van de aardbeien. Halveer grote aardbeien.
Verdeel de aardbeien over vier coupes of schaaltjes en besprenkel ze met een beetje citroensap.
Klop de slagroom of créme fraiche stijf met de suiker.
Klop de laatste 20 seconden het kaneelsuiker en de peper door de room. Schep of spuit de room op de aardbeien en garneer met een kaneelbiscuit.

Variaties:
Aardbeien met gemberroom:
Klop de slagroom stijf of créme frâiche met een eetlepel suiker en roer er twee eetlepels fijngehakte gekonfijte gember en 1 eetlepel gembersiroop door.
Garneer met een gehalveerd gemberbolletje.

Aardbeien met chocoladeroom:
Klop de slagroom of créme fraiche stijf met de suiker en roer er een deciliter chocoladevla door. Garneer met een chocolaatje of met wat cacaopoeder.

Aardbeien met amandelroom:
Klop de slagroom of créme fraíche stijf met de suiker. Roer er twee eetlepels amandellikeur door. Garneer met geroosterde geschaafde amandelen.

Aardbeien met vanilleroom:
Klop de slagroom of créme fraíche stijf met de suiker en een zakje vanillesuiker. Garneer met een blaadje munt of citroenmelisse. 

Veel plezier met het bereiden en lekker smullen.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

SOTOSOEP:

Ingrediënten
1 kip
5 lente-uitjes, fijngesneden
2 eetlepels ketjap manis
1 eetlepel wijnazijn
beetje olie
100 gr. bloem
150 ml water
200 gr. taugé
150 gr.dun gesneden en gebakken aardappelschijfjes
100 gr. mihoen (gaar en uitgelekt)
2 eetlepels gebakken/gefruite uitjes
3 eetlepels fijngesneden peterselie of koriander

Doe de kip in een grote pan met water zodat de kip onderstaan.
Laat de kip koken todat het gaar is.
Haal de kip dan uit de pan en hou 2 liter bouillon achter.
Ontbeen de kip en snijd de kip in stukjes van 1x2cm.
Bak de kippestukjes op hoog vuur bruin.
Bak de boemboe in 1 eetlepel olie en voeg het dan toe aan de bouillon en breng de bouillon weer aan de kook.
Voeg vervolgens de gesneden bosuitjes, ketjap manis,azijn en de kippenstukjes toe en roer het geheel goed door.
Laat het zachtjes koken voor een paar minuten. Breng verder op smaak met peper en zout.
Om te serveren leg je in een diepe soepbord/kom eerst wat gefrituurde taugé, dan de aardappelschijfjes, dan de mihoen, hardgekookte eieren, bestrooi met gebakken uitjes en perteselie/koriander en voeg dan de soep toe.
Mocht het niet pedis genoeg zijn, dan kan je er sambal soto toevoegen. Geen sambal oelek!! 
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

RATATOUILLE  of  PRUTTELPOTJE:
Word gegeten met rijst 
in de pan gaat: gehakt, speklappen en kippen boutjes

Ingrediënten:

1 blik gepelde tomaten (400 gram), zie: Info
2 aubergines (samen circa 300 - 400 gram)

2 courgettes (samen circa 300 - 400 gram)
1 kleine (of 1/2) rode paprika
1 kleine (of 1/2) groene paprika
1 grote ui
1 teentje knoflook
2 eetlepels olijfoliezout en peper
1volle theelepel verse tijmblaadjes, of een afgestreken theelepel gedroogde.
Een halve afgestreken eetlepel suiker.
1 eetlepel citroensap of azijn

2 volle eetlepels fijngesneden verse basilicum of in noodgevallen peterselie

Suiker en citroensap zijn niet origineel, maar maken de ratatouille wel lekker.
Tip: Voeg niet meer toe dan opgegeven want ratatouille is geen 'zoet-zuur' gerecht.
De tomaten zijn belangrijk voor de smaak van de ratatouille.
Er kunnen ook wel verse ontvelde tomaten gebruikt worden, maar dat is niet aan te raden. 
Verse tomaten zijn doorgaans duurder en veel wateriger dan de tomaten uit blik.
Tip: Degenen die voor vers kiezen doen er goed aan om behalve de 400 gram tomaten ook een flinke eetlepel tomaten puree toe te voegen, is ongeveer een klein blikje

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Frittata met aardappelen en surimi sticks, 2 personen

Ingrediënten:
2 stengels prei en 1ui ook nog 2 eetlepels Olijfolie
300gram voorgekookte aardappelschijfjes, kan eventueel ook met rijst.150 gr. Surimi-flakes is imitatie crab, gemaakt van koolvis.
2 el. fijngesneden dille
2 eieren
1dl. halfvolle melk.
Peper
2 eetlepels geraspte pittige kaas 

Bereiding:

Maak de prei schoon en snij in dunne ringetje

Pel de ui en snij in dunne halve ringe

Snij de surimi-flakes in kleine stukjes. 

Doe de olie in een anti aanbak koekenpan en fruit de ui in 1 minuut.

Doe de rosti erbij en roerbak deze tot ze lichtbruin is.

Doe dan de prei erbij en roerbak alles nog even.

Klop de eieren los met de melk en peper en verdeel dit over je groente aardappel mengsel

Doe de surimi-flakes erdoor en laat de frittata op een laag vuur in 10 minuten stollen.

Strooi er de kaas over en laat de kaas onder de gril licht bruin worden

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

HEERLIJKE WITLOFSCHOTEL voor 4 personen

Ingredïenten:

500 kipfilets

1 eetlepel Kerrie poeder of Japanse kruiden

800 gram witlof

4 lente uitjes of 2 kleine preitjes.

200 gram champignons.

1 pakje kruidenkaas

Peper en zout naar smaak

Olijfolie

 

Bereiding:

Alle groenten klein snijden

kipfilets in reepjes of blokjes

kip bestrooien met kerrie,zout en peper of kipkruiden.

Daarna bakken tot ze bruin zijn, uit de pan halen en warm houden.

Weer wat olijfolie in de pan doen en de groenten 3 minuten roerbakken.

Kip terug in de pan bij de groenten en de kruidenkaas toevoegen totdat het gesmolten is.

Eventueel te eten met Rösti
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Martabak Telor, (Ei hapjes in loempia vellen) goed voor. 12 loempia's.

INGREDIËNTEN

200 gram gehakt, 12 loempia vellen groot, 1 theelepel curry poeder, 4 eieren, 1 ui klein gesneden, 1 lente uit in ringen snijden, 2 stengels selderij fijn snijden, 1/2 theelepel zout, 1/2 theelepel peper.

Bereiding:

Bak het gehakt rul, samen met de curry poeder, tot het gaar is., Klop de eieren los. Doe de gesneden ui, lente ui, selderij, gehakt. zout, en de peper erbij en meng het goed door elkaar. Neem een loempiavel en leg in het midden een eetlepel van het mengsel. Vouw nu de loempiavel tot een envelop, zorg dat alles goed verpakt is. Verwarm de koekenpan met een beetje olie en bak de martabak hierin mooi bruin en gaar.Serveer met sambalsaus (rode pittige saus) en atjar (potje zure groenten)

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Macaroni met venkel en camenbert (Vegetarisch gerecht) 4 personen

Ingrediënten:

2 middelgrote venkelknollen, scheut Venkelmacaroni olijfolie, 350 gr (tarwe) macaroni, pak camembert van 250 gr., zout, peper en Italiaanse tuinkruiden

Bereiding: 

Breng water met een beetje zout aan de kook en kook de macaroni 5 minuten korter dan normaal .
Verwarm de oven voor op 230 gr.
Maak ondertussen de venkelknollen schoon door de buitenste rok te verwijderen, het groen eraf te snijden en de knol in dunne plakjes en kleine stukjes te snijden.
De harde kern kun je gewoon meesnijden want die wordt zacht tijdens het roerbakken.
Spoel onder de koude kraan en laat goed uitlekken, eventueel droog deppen met keukenpapier anders spat het zo als het in de olijfolie gaat.
Verwarm een scheutje olijfolie in de wok, doe de venkel erbij, wat vers gemalen peper, een beetje zout, wat Italiaanse tuinkruiden en roerbak dit ongeveer 10 minuten.
Ondertussen de macaroni afgieten en afspoelen met koud water en uit laten lekken.
Een (glazen) ovenschaal insmeren met een klein beetje olie of boter.
De camembert in dunne plakken snijdenDe macaroni in de wok doen bij de venkel en even goed door laten warmen.
Overdoen in de ovenschaal en de bovenkant beleggen met de plakken camembert.
Ongeveer 15 minuten in de oven zetten totdat de camembert lekker gaat smelten.
Gebruik je een glazen schaal dan kun je dat goed zien.
Is de camember niet â??rijpâ?genoeg dan blubbert hij niet maar blijft er gewoon bovenop liggen en dan is het evengoed erg lekker.
De oven moet wel goed warm zijn.Het restant van vandaag kun je morgen in de magnetron zo even warm maken.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Broodpudding 

Ingrediënten: 

5OOgram oud brood (koekjes en peperkoek resten die je anders toch zou weggooien), 
3/4de liter melk
300 gr kristalsuiker
5 eieren
100gr rozijnen
1 eetlepel kaneel
vanillesuiker
1 eetlepel vannillepuddingpoeder
1 eetlepel oploskoffie  
1 eetlepel chocoladepoeder
een halve eetlepel gemberpoeder
eventueel stukjes appel

Bereiding:
Doe het brood, koekjes, peperkoek in een kom en giet er de lauw geworden gesuikerde melk over.
Laat het brood een beetje weken en plet het daarna met een stamper (of een vork) tot het een dikke brij vormt.
Voeg er de rozijnen, kaneel, koffie, chocoladepoeder, vanillesuiker, puddingpoeder, gember en de geklutste eieren bij.
Giet alles in een beboterde vuurvastevorm.
Laat ongeveer 50 minuten (check eerst met een breinaald of die gaar is) in een warme oven (200°C)bakken.
Keer om op een warme schotel.
Heerlijk met chocoladeglazuur er over.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kip goulasch:  

Ingrediënten:

3kipfilets
3 grote of 5 kleine uien
1/2 rode en groene paprika
bak en braad
kruidnagel poeder of hele
laulierblad
perer en zout
bloem of maizena om te binden.

Bereiding:

Neem de 3 kipfilets en snijd er niet te grote brokjes van en kruid ze met kerrie en paprika.
De 3 grote of 5 kleinere uien in halve ringen snijden.
De halve rode en een halve groene paprika in reepjes snijden of blokjes.
Verhit wat bak en braad vloeibaar in de pan en braad daarin de kipblokjes rondom bruin.
Daarna de halve uienringen erbij en licht aanbakken en de halve rode en groene paprika toevoegen.
Voeg daarna 4 kruidnagels (of wat kruidnagelpoeder) en 2 laulierblaadjes toe. Giet 3 dl water erbij en breng het tegen de kook aan.
Laat dit alles een anderhalfuur sudderen op zacht vuurtje of warmte stand laag, met de deksel op de pan.
Wel af en toe roeren en eventueel wat water toevoegen.
Bind dit alles licht met een of twee eetlepels bloem of maizena, aangemaakt met wat melk, het mag niet te dik worden.
Indien te flauw van smaak dan voeg je nog wat peper toe.
Heerlijk met rijst en sperzieboontjes. 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Lekkere kipkerrie   

Ingrediënten:

kipfilets
kerrie
gezeefde maizena
zout en peper.

Bereiding:

Neem zoveel kipfilets als je nodig heb en knip deze met een keukenschaar in smalle reepjes of snijd ze in blokjes (niet te groot). 
Houd een goede schaar om voedsel te knippen dit gemakkelijker is dan snijden, deze schaar word dus alleen voor het eten gebruikt!
Kruid de kip met kerrie en bestrooi deze met gezeefde maizena, dit gaat het gemakkelijkst via een theezeefje, schep dit half vol maizena en schud dit langzaam over de kip zodat er overal maizena over zit.
Een andere manier is: neem een schone plastic zak en doe hierin de maizena en de gekruide kip.
bind de zak dicht en schud hem enkele keren op en neer zodat de maizena over de kip verdeeld is.
De overtollige maizena gooi je nadien weg i.v.m. samonella.
Braad de kipblokjes op een hoog vuur zo snel mogelijk gaar.
Heerlijk met sla en aardappelpuree.  

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kipgehaktballen met garnalen.

Ingrediënten:

3 kipfilets
1 grote of twee kleine uien
1 ei
paneermeel of beschuit
peper
fijn geknipte peterselie 1/4 bosje
150 gram garnalen.

Bereiding:  

Maal de kipfilet fijn met een staafmixer of keukenmachine, indien je dit niet hebt dan de kip zo klein mogelijk snijden of knippen.
Doe hierbij de fijngesneden uien, peper, ei, peterselie en garnalen en meng dit goed door elkaar.
Indien te nat dan bind je het met paneermeel of fijngemaakte beschuit totdat het een compacte massa is.
Vorm hiervan platte of ronde ballen en bak deze mooi bruin.
Laat ze daarna sudderen in de pan, ongeveer 20 minuten.
Ze zijn koud of warm te eten, ook heerlijk op brood.
Lekker met erwtjes en gebakken aardappeltjes. 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Hartige kip:                                                                                                                        

Ingrediënten:   
                                                                                                                                       
Kipfilet
uien
tomatenketchup
thaise chili saus (A.H.)  

Bereiding:

Snijd kipfilets in blokjes en kruid ze met wat peper.
Bak ze bruin in vloebaar bak en braad en voeg daarna royaal in ringen gesneden uien toe.
Laat dit op laag vuur gaar sudderen zonder water toe te voegen, deksel op de pan.
Voeg nu eenvierde flesje Chili saus toe en daarna nog een flinke scheut tomatenketchup.
roer dit alles goed door elkaar.
Wil je meer saus dan doe je gewoon een dubbele hoeveelheid.
Lekker met spaghetti en een salade of boontjes.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

CHINESE TOMATENSOEP

INGREDIËNTEN:

1 kipfilet
250 gram gehakt
1 grote of twee kleine uien
3 kleine blikjes tomatenpuree
1 scheutje azijn
3 blokjes kippenbouillon voor anderhalve liter water
anderhalf theelepeltje sambal
5 eetlepels suiker
Selderij
anderhalve liter water.

Bereiding:    

Water, kipfilet en bouillontabletten in de pan en het water aan de kook brengen.   
Indien het kookt de gehaktballetjes toe voegen en weer aan de kook brengen.  
Het schuim wat bovenop komt te liggen verwijderen met een schuimspaan.  
Intussen de uien snijden en de selderij fijn knippen en dit met de overige ingrediënten bij de soep voegen.
Als de kipfilet gaar is, uit de pan halen en klein snijden, daarna weer terug in de pan doen.
Een heel gemakkelijk recept wat erg lekker is.  

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
CHINESE TOMATENSOEP MET TAUGÉ EN NOEDELS (met dank aan Conimex)                          

Ingrediënten:

Eieren, geraspte wortel, olie, gezeefde tomaten, water, bouillonblokken, woknoedels, woksaus en taugé. Hoeveelheid zelf inschatten i.v.m. het aantal personen.

Bereiding:                                                                                                                                  

Kook de eieren in ruim kokend water in ca. 8 minuten hard. Laat ze onder de koude kraan schrikken en pel ze.
Zet ondertussen een grote wok op het vuur en laat de wok goed heet worden.
Voeg een scheutje olie toe en wok de geraspte wortel 1 minuut.
Voeg de gezeefde tomaten, 3/4 l koud water en de bouillontabletten toe.
Breng de soep aan de kook, even roeren en laat ca. 5 minuten op een laag vuur zachtjes koken.
Verkruimel de woknoedels boven de soep en kook de noedels in ca. 2 minuten gaar.
Breng de soep op smaak met de woksaus (ca. 8 eetlepels) en roer de taugé erdoor en leg de eieren er in.
Schep de soep in diepe kommen. 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

RODE KOOL ANDERS

Ingrediënten: 

1 bakje spekjes
2 uien
gaargekookte rode kool (reepjes)
een handvol rozijnen
snufje kaneel
1 blik ananasstukjes


Bereiding:
Spek uitbakken en ui glazig bakken.
Rode kool en rozijnen en uitgelekte ananasstukjes toe voegen (sap wel opvangen).
Bestrooien met wat kaneel en nog even laten stoven.
Op smaak brengen met ananassap (van het blik)
En klaar...

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Rode kool gerecht alá Cilia 

Ingrediënten:

1 rodekool
1 grote of 2 kleine uien
100gr. ontbijtspek (vleeswaar)
1 blikje ananas stukjes
rozijnen
aardappelen
nootmuskaat 
1 ei
kruidnagelpoeder en zout
vloeibare boter en olie.


Bereiding:
Rode kool in reepjes snijden , uien grof snipperen.
Het ontbijtspek in tweeën snijden en de aardappelen schillen en koken.
Boter met wat olie in de pan en dan de uien fruiten, daarna het ontbijtspek erbij en de rode kool.
Omscheppen tot de rode kool wat zachter is en dan het kruidnagelpoeder erbij doen.
Weer goed omscheppen zodat de kruiden goed verdeeld zijn.
Nu de annanas, rozijnen en wat sap van de ananas erbij en dit 15 minuten laten garen.
Bij de aardappelpuree gebruik je een ei i.p.v. melk en je voeg nog wat nootmuskaat toe.
Vet de ovenschotel in en doe dan eerst de rode kool er in en daarna de puree.
Bestrooi dit alles met wat paneermeel en doet er wat vloeibare boter over zodat er een lekker korstje op komt.
Zet dan de schaal en een voorverwarmde oven en laat dit alles op 200 graden Celsius en 20 minuten gaar worden. 
Eventueel kun je dit ook apart serveren, smakelijk eten allemaal.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Macadam recept voor 4pers.

Ingrediënten:

Bloemkool (niet te groot hoeft alleen maar op de bodem van de ovenschaal)
1 ui
peterselie
slagroom
ongeveer 400gr gekruid gehakt  
tomatensaus (gekruid)
1/2 bl doperwten extra fijn
geraspte kaas  
1 stokbrood
ingevette ovenschaal 
Oven op 150 gr C voorverwarmen.

Bereiding:

Maak de bloemkool schoon in roosjes en kook deze 10 min.
Afgieten en met koud water even afspoelen en goed uit laten lekken.
Dan in ovenschaal doen en bestrooien met peterselie en gesnipperde ui. d
Daar dan de room over gieten en afdekken met (rauw) gehakt.
Daar overheen de warme en gekruide tomatensaus.
Hier bovenop de uitgelekte doperwten en bestrooien met geraspte kaas.
Dit alles 45 min. in 'n oven op 150 gr Celsius en goed warm laten worden.
Serveren met stokbrood of als er kinderen bij zijn met frietjes is ook erg lekker.

De hoeveelheid voor 2 personen: 
200 gr gehakt
125 ml room
1/4 bl doperwten (geen stokbrood). 
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
HEERLIJKE PASTEITJES

Ingrediënten:

2 pakjes bladerdeeg, 500 gram gehakt, 1 grote ui, 3 teentjes knoflook, ± ½ theelepeltje djinten, ± ½ theelepltje ketoembar, ± ½theelepeltje koenjit, sambal trassi (naar behoefte), zout, 1 ei, worteltjes of een klein blikje (evt met de rasp ongeveer 10 stuks fijn maken). 1 klein blikje fijne doperwtjes, ½ pakje laksa, enkele takjes fijn geknipte selderij.


Bereiding: 
Braad het gehakt rul, doe het even in een schaaltje en het even aflaten koelen. Ga daarna de uien, knoflook, djinten ,ketoembar, koenjit en de sambal trassi aanfruiten in de pan en daarna het gehakt er bij doen. Schep alles goed door elkaar zodat het goed is gemengd.
Voeg daarna de doperwtjes er bij en de worteltjes. De laksa eerst in heet water leggen. als de laksa klaar is dan snij je de laksa in stukjes van ongeveer 3 centimeter, voeg het in de pan bij de rest van de ingrediënten en schep het weer goed door elkaar. De pasteitjesmal die uit twee delen bestaat en met een scharnier vast zit, eerst bepoederen met bloem zodat de pasteitjes daar niet aan vastplakken als je ze eruit wilt halen.
Het diepvriesbladerdeeg (of bladerdeeg eerst zelf maken.) ontdooien en dan in een de pasteitjes mal voor pasteitjes neerleggen. Daarna leg je de vulling er op, klapt het dicht zodat het op elkaar plakt en haal het dan uit de vorm. De pasteitjes met ei insmeren en op een bakplaat leggen die bekleed is met bakpapier. Na  15 minuten in een voorverwarmde oven op 220 graden bakken en daarna de pasteitjes omdraaien en dan nog eens 15 minuten bakken in de oven. De pasteitjes kunnen in de diepvries bewaard blijven.
Slamat makan of te wel smakelijk eten.

------------------------------------------------------------------------------------------

Heerlijke Courgette:    

Ingrediënten: 

1 grote of 2 kleine uien, 1 paprika, stukje ham, bakje philadelphia light, kruiden naar keuze, b.v. tuinkruiden.

                                                                                                                         Bereiding:                                                                                                                                

Uien fijn snijden en bakken, klein gesneden paprika erbij doen. De courgette schillen en in blokjes snijden en toevoegen bij de uien en paprika. Daarna de ham fijn snijden en ook toevoegen.
Als laatste een half bakje philadelphia toevoegen en door elkaar roeren. Heerlijk met rijst.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Heerlijke rijstsalade word koud geserveerd.

Ingrediënten:
1 pak droogkokende rijst, 400 gram kipfilet, 2 zakjes gedroogde walnoten 1 bekertje crème frâiche, 4 eetlepels mayonaise
peterselie, 2 blikjes van 400 ml witte druiven zonder pitjes + het nat, en kippenbouillon

Bereiding:
Kook de kipfilet in water met kippenbouillontabletten totdat het gaar is, niet te lang door laten koken want dan word de kip te droog.
Kook ook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing samen met kippenbouillontabletten en laat het na het afgieten afkoelen.
Snijd de kippenfilets klein en doe dit bij de gekookte afgekoelde rijst.
Hakt de peterselie zo fijn mogelijk, heb je moeite met hakken dan knip je het zo fijn mogelijk (dit kost minder kracht) en voeg het dan toe bij de rijst en de kipfilets.
Ook de gedroogde walnoten fijn hakken en bij de rijst voegen.
Laat de druiven uitlekken in een vergiet en vang het vocht op.
De druiven halveren en bij de rijst doen.
Maak in een schaaltje de crème frâiche aan met drie a vier eetlepels mayonaise en maak het op smaak af met wat peper en zout.
Voeg ook dit bij de rijst en meng alles voorzichtig omscheppend door elkaar.
Is het te droog dan kun je voor een zoetige rijstschotel wat druivensap toevoegen.
Wil je een hartige rijstschotel voeg je wat bouillon toe en eventueel nog wat peper en zout. Het moet goed smeuïg worden want het word droger als het wat langer staat.
Zet het afgedekt in de koelkast tot gebruik.
Heerlijk met stukjes stokbrood erbij met boter.
Maak ruim voldoende want hoe langer het staat, hoe lekkerder het word. 
Dat word smullen.

----------------------------------------------------------------------------------------
Schuimpjes:

Ingrediënten:
3 eiwitten, 375 gram poedersuiker

Bereiding:
Oven op laagste stand voor verwarmen.
Mixer en grote schaal ontvetten met azijn en keukenpapier.
Eiwitten stijfkloppen in schoon gemaakte kom.
Als de eiwitten stijf zijn, 2 eetlepels poedersuiker in de kom zeven.
Daarna nog een minuut mixen, dan de rest van de poedersuiker door het mengsel scheppen.
Schep op een ingevette bakplaat kleine hoopjes van het schuim.
Bak die schuimjes in 2 uur in de voorverwarmde oven op de laagste stand.
Na het bakken de schuimpjes laten afkoelen op een taartrooster. 
 ----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Speculaas:


Ingrediënten:

400 gram bloem,
2,5 theelepels bakpoeder,
1,5 theelepel speculaaskruiden,
200 gram boter,
250 gram bruine basterdsuiker,
75 gram amandelsnippers, 1 ei

Bereiding:

Zeef de bloem en meng dit met het bakpoeder, de speculaaskruiden en het zout.
Basterdsuiker en (koude) boter toevoegen.
Kneed hier soepel deeg van laat dat vervolgens een nacht staan in de koelkast, zo trekken de kruiden in het deeg.
Niet langer, want daar wordt het niet lekkerder van.
Dan het deeg goed kneden.
Wie een speculaasplank heeft kan die met bloem bestuiven en er stukjes deeg indrukken.
Anders rol je het deeg totdat het ongeveer 1,5 cm. dik is en kun je er koekjes van snijden.

Oven voorverwarmen op 175 graden, koekjes in 10 tot 15 minuten bakken tot ze mooi bruin zijn.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------- 
Recept voor Borstplaat:

Ingrediënten:
12 lepels suiker,
4 eetlepels water,
melk of room,
smaakmaker: vanille-, citroen-, cacao-, of frambozen essence, eventueel. cacao of oploskoffie

Bereiding:

Meng de suiker met het water, de melk of de room en heel langzaam aan de kook brengen.
Zo'n 5 minuten laten koken.
Als een druppel van het mengsel hard wordt in koud water is het goed.
Wie cacao of oploskoffie wil gebruiken kan die gelijk met de suiker aan de kook brengen.
Andere smaakstoffen pas toevoegen als de pan van het vuur af is.
Figuren voor suikerbeesten van tevoren invetten.
Wie geen figuren heeft kan een ingevette bakplaat gebruiken.
Giet daar het suikermengsel op en laat het hard worden.
Snijd kleine borstplaatjes uit het bijna uitgeharde mengsel.
Neem de borstplaat met een schuivende beweging van de bakplaat af.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Lekkere tapas gerechten.

Gevulde zoete rode puntpaprikaâ??s met gehakt: 

Van de paprikaâ??s het kapje afsnijden en de zaadjes verwijderen.

Gehakt mengen met kruiden of gekruid gehakt kopen.

Dit rul bakken en hiermee de paprikaâ??s vullen.

Op ovenschaal leggen en 30 minuten op 200 graden bakken in een voorverwarmde oven.

(tijd kan verschillen ligt eraan of het een gas- electrische of heteluchtovern is) 

Boterhamworst met piccalilly:
Koop een paar dikke plakken boterhamworst (ongeveer 1 cm dik) en snijdt deze

in dunne lange repen.

Zet 4 of 5 repen in een tapjes glaasje aan de kanten en doe in het midden een lepel piccalilly.

Gevulde zoete pepers:
Koop zoete pepers (peppadew) en laat deze goed uitlekken.
Vul de pepertjes met behulp van een spuitzak met de roomkaas en leg ze op een schaal.

Gegrild stokbrood:
Snijdt het stokbrood in plakjes van ca. 1 ½ cm dik en leg ze in een overschaal.
Meng boter met wat uitgeperste knoflook en smeer hier de plakjes mee in.
Leg een plakje tomaat op het brood, wat peper en zout erop en dan wat geraspte kaas.
Als laatst wat tijm op de stokbroodjes strooien en dan in een voorverwarmde oven
Ongeveer 10 minuten op 200 graden of totdat de kaas gesmolten is.

Gevulde dadels:
Snijdt de dadels open en haal de pit eruit.
Vul ze met Boursin of een andere lekkere kruidenkaas.

Tortilla:
Schil aardappelen en snijdt ze in blokjes.
Maak er zoveel dat de bodem van de koekepan goed gevuld is.
Bak ze in wat olie totdat ze gaar zijn.
Snijdt een grote ui fijn en bak deze glazig.
Meng de aardappelblokjes met de ui in een kom.
Klop 5 eieren en doe die bij de aardappelen en ui.
Op smaak brengen met zout en peper.
Goed mengen en dan het mengsel in de koekepan op een laag vuurtje gaar laten worden.
Als de onderkant gestold is de tortilla omdraaien en aan de andere kant nog even op een laag vuurtje gaar laten worden.
Je kunt er als variatie ook blokjes gekookte ham, zalm of tonijn uit blik (eerst goed uit laten lekken) door mengen.
Dit kan zowel warm als koud worden gegeten.

Gevulde kerstomaatjes:
Van de kerstomaatjes het kapjes afsnijden en vullen met garnalen die je aanmaakt met:
watzout en peper een klein beetje mayonaise vermengd met een klein schepje crème fraiche.
Ook een vulling van tonijn, zalm of roomkaas is lekker.

Gevulde Wraps:
Smeer de wraps in met een kruidenkaas en leg daarop plakken gerookte zalm of gekookte ham.
Rol de wraps op en snijdt hem in schijfjes.

Beenham:
Bereidt een beenham in de oven zoals aangegeven op de verpakking.
Als hij gaar is snijdt je hem in plakken en de plakken snijdt je weer in stukjes.
Vul tapas/amusebekertjes voor een deel met de beenham en doe daarover een mosterd-dille
saus (deze is kant en klaar te koop in een flesje)

Gehaktballetjes in satèsaus:
Maak het gehakt aan zoals je het zelf lekker vindt en draai er kleine balletjes van.
Doe ze in een schaal en giet de satèsaus erover.
Voor wie van pittig houdt kan ook pittige satèsaus nemen.

Gehaktballetjes in pittige tomatensaus:
Maak het gehakt aan zoals je het zelf lekker vindt en draai er kleine balletjes van.
Maak een pittige tomatensaus van:
2 eetlepels olijfolie
1 klein gesneden ui
1 fijngehakte rode paprika
1 fijngehakte rode peper
2,5 dl gezeefde tomaten
2 dl bouillon
1 laurierblad
Zout en peper

Verhit de fijngehakte rode peper onder regelma

Omhoog